• dez
    De, megfelel a valóságnak:

"Szabad piacon minden annyit ér amennyiért a vevő még megveszi"
    Ez ugyanaz, amit én írtam.

"az árus pedig még eladja"
    Amiért túl keveset adnának, nyilván nem éri meg gyártani.

Hogy mennyire szabad a piac, az relatív, mindenesetre sokkal szabadabb, mint a szocializmusban.

"Nézd nem tettem egyenlőt a levegő és a tudás közé, csak azt mondtam, hogy a termelésre való befolyásolásukat értelmezve egy kategória."
    Csak az általad pártolt nézetrendszerben, amiben a tudást kommunista módon meg kellene osztani.

"A tudás és a levegő között többek között az a különbség, hogy a levegőért nem kérhet ellenértéket senki, a tudásért igen."
    Ez éppen elég nagy különség...

"Szóval én nem vagyok köteles a tudásomat senkivel sem megosztani, vagy kérhetek ellenértéket (ez is a szabadsághoz tartozik)"
    Nalátod, akkor miről beszélsz? Azért kérhetsz ellenértéket, ami a tiéd.

"de nem használhatom az adófizetők pénzét arra, hogy az államal védjem meg a tudásomat."
    Miért, az egyéb tulajdonodat nem az adófizetők pénzéből védi pl. a rendőrség, az állam által alkodott törvényeket követve?

"Különben ha én tudok valamit az csak az előny illuziója (valójában magamat is hátráltatom, másokat meg még jobban)"
    Nem illúzió, ha pl. know-how által jobban csinálhaszt valamit, mint a versenytársaid, és ez által keresettebb lesz a terméked. Ha ingyen átadot nekik, megszűnik ez az állapot. Ha korlátlan lenne persze a kereslet (azaz nem jelentene számodra kereslet visszaesést a dolog), akkor mindegy lenne, de nem az.

"az igazi előny ha mindenki tudhat mindent és aztán aki több tudásra tesz szert az lessz előnyben nem pedig az aki egy specifikus tudásterületet az állam segítségével őriz, nehogy mások is hozzáférjenek."
    Na persze, és a többiek csak úgy önként adjanak át mindent, hogy egy cég közülük mindent vigyen... Amely cég vélhetően egy eleve nagyobb (több+jobb szamembert foglalkoztató) cég az átlagnál, és megengedheti magának a minnél több tudás összeszedését és alkalmazását. Azért írom, hogy vélhetően eleve nagyobb, mert csak a méret határozná meg ebben a felállásban az összeszedett és alkalmazott tudás mennyiségét, mivel alapvetően mindenki a lehető legtöbb összeszedett és alkalmazott tudásban lenne érdekelt, így csak a hülye nem ezt csinálná, ha nem korlátozná a méret...