• BlackRose
    "hát kérlekszépen a szabad piacon minden annyit ér, amennyit adnak érte."

Ez nem felel meg a valóságnak. Szabad piacon minden annyit ér amennyiért a vevő még megveszi az árus pedig még eladja. Csak most nincs szabad piac, és nem szabad a jelenlegi helyzetet és a szabad piacot kiegyenlíteni, mert az hamis állítás.

Nézd nem tettem egyenlőt a levegő és a tudás közé, csak azt mondtam, hogy a termelésre való befolyásolásukat értelmezve egy kategória. Gondolom ez most világos. A tudás és a levegő között többek között az a különbség, hogy a levegőért nem kérhet ellenértéket senki, a tudásért igen. Szóval én nem vagyok köteles a tudásomat senkivel sem megosztani, vagy kérhetek ellenértéket (ez is a szabadsághoz tartozik), de nem használhatom az adófizetők pénzét arra, hogy az államal védjem meg a tudásomat. Különben ha én tudok valamit az csak az előny illuziója (valójában magamat is hátráltatom, másokat meg még jobban), az igazi előny ha mindenki tudhat mindent és aztán aki több tudásra tesz szert az lessz előnyben nem pedig az aki egy specifikus tudásterületet az állam segítségével őriz, nehogy mások is hozzáférjenek.

Szocializmusban nem tettek soha semmi közé egyenlőséget, csupán az egyenlőség illuziója volt jelen, de már mint elmondtam a levegőt és a tudást a termelést befolyásoló - tehát a termelésre való hatásuk - alapján tettem egy kategóriába, de, hogy egzenlők... az még véletlenül sem.