• BiroAndras
    #246
    "Te már a többéves korról beszélsz, amikor már esetleges hiányokat kell kompenzálni, én meg a megalapozásról."

    Az a gond, hogy még senki se látott tökéletesen nevelt gyereket. Talán mert senki se tudja, hogy hogyan kell csinálni, vagy hogy egyáltalán lehet-e. Szóval mindenképp kell kompenzálni valamit idősebb korban. Majd meglátod te is.
    Egyébként a jutalmazás és büntetés bevált módja a tanításnak minden területen. Természetesen ezt is, mint mindent, lehet jól és rosszul is csinálni.
    Büntetésre többek között azért is szükség van, hogy a gyerek megtaulja, hogy a cselekedeteinek következményei vannak. Vannak dolgok, amiket nem elég tudni, hanem meg is kell tapasztalni ahhoz, hogy megértsük.
    Más dolgokat viszont nem jó megtapasztalni (áramütés, gázrobbanás), így azokat célszerű valami kevésbbé káros negatív élménnyel helyettesíteni, míg a gyerek elég idős nem lesz ahhoz, hogy megértse a dolgok működését (bár sok ember sose jut el idáig).

    Az iskolai fegyelmezésre pedig azért van szükség, hogy a gyerek tanulhasson, és így beilleszkedhessen a társadalomba. Ilyen fegyelmet nem valószínű, hogy otthon összeszed a gyerek, hiszen otthon nem kell hosszan egyhelyben ülni, és unalmas dolgokkal foglalkozni.
    Meg ha már a szülők nem nevelték meg a gyereket, legalább kap még egy esélyt. Még mindíg sokkal jobb, mintha egyszerűen kizárnák az iskolából, mert akkor aztán végképp semmi esélye nem lenne a normális életre.