• harcu
    #13
    Ha már a szövegben megemlítették az IBM nevét: nemrég adták át Esztergom (ha jól emlékszem) E-önkormányzati rendszerét IBM alapokon. Hááát... érdemes kipróbálni.

    Amúgy vannak jól működő megoldások. A gáz ott van, hogy minden város önállóan vágott bele, a saját kis keretein (százmilliók) belül. Több vállalkozás is részt vett benne, mindegyik megcsinált egyfajta megoldást. Azonban a rendszerek még csak véletlenül sem átjárthatók, senkinek sem jutott az eszébe, hogy esetleg olyan adatinterface-eket definiáljanak, amit mindegyik rendszernek tudnia kellene írni-olvasni, thát egymással kompatibilisek lennének. Így Mariska néni Sopronból nem fogja tudni lekérdezni Pirike néni anyukájának az adatait a szegedi kollégáktól. Persze, az adatvédelmi törvény ezt alapból meg is tiltja. Olyannyira kiváló a törvény, hogy egy önkormányzatnak azt nem engedi meg, hogy leellenőrizzék, hogy Pistike apukája minden hónapban segélyért áll sorba, ugyanakkor 3 S Merci után fizet súlyadót. Minden adatuk megvan hozzá, de egyszerűen nem csinálhatnak ilyen lekérdezést, mert tiltja a törvény. Röhejes.
    Ahogy az is, hogy azért kelljen állnia egy elkészült E-önkormányzati rendszernek, mert az ügyfélkapu egyszerűen nem készült el időre, így a lakosság egyszerűen nem tud belépni, mert kötelező az ügyfélkapus bejelentkezés. De hát az informatikában ez nem ritka dolog.