Orvlövész
  • zord01
    #37
    Üdv!
    No megnéztem a filemt még egyszer (és egyben utoljára), ezúttal angolul. Azt kell, mondjam, hogy jobb egy fokkal. Legalább a párbeszédeknek van értelme. A magyarban annyi félrefordítás van, ami egyenesen érthetetlenné teszi a soryt. Pl: Mikor Nick-et elrabolják, és a vallatás után itatják, magyar szinkronban ezt mondja a rosszfiú: „Iszonyúan gyanús lenne, ha ugyanazzal az anyaggal lőnné be magát, amit az ügynökség használ. Erre Memphis: Nem lövöm BE magam.
    Eredetileg így hangzik kb: „Iszonyú gyanús lenne, ha úgy lőné LE magát, hogy a szervezetében az a szer van amit az ügynökség használ.” M: Nem lövöm LE magam. Roszfiú: De bizony, hogy igen, (és már teszi is rá az öngyilkos hámot)
    Aztán 45 perccel Memphis meghallgatása előtt a csaj nem azt árulja el neki, hogy delta engedély kell a hozzáféréshez (amúgy ezt eddig is tudtuk), hanem azt hogy AZ ÜGYELETES TISZTNEK van delta engedélye.
    Amúgy Igen. Angolul is az a story, hogy újra kilövik a golyóját, papírba csomagolva. Személy szerint már lőttem ak-47, el, 92 Berettával, és Frommer Stop-pal is (igaz 50-es tankelhárítóval nem), így van némi fogalmam, hogy milyen egy kilőtt golyó, és mondhatom, szerintem nincs az az isten, hogy újra ki lehessen lőni egy másik fegyverből, újraöntés nélkül.
    De tegyük fel tévedek. Ha mégis ki lehet lőnni, hát nem hiszem hogy lenne olyan pontos a röppályája, hogy 1600 méterről fejbe lehessen lőni vele valakit. Kizárt.
    Aztán felhívnám a figyelmet pár apróságra, baromságra:
    1.A film elején, amikor a határ mentén fedezik a visszavonuló karavánt: mókás, hogy egyszál puskával kilő egy 800 yardra (az majd 800 méter), mozgó autóból 2 embert. És ráadásul egyetlen egyszer sem lő mellé. Majd a célzója az M15össel kezd tüzelni a támadókra, akik 900 yardra vannak. Mókás mert az M15-ös hatásos lőtávolsága 600 méter. Hogy azt már ne is említsem, hogy egy gránátot is ellőtt odáig a srác. Kérdem én, ha ilyen fasza fegyóik vannak (mármint olyanok, amik a fizikát is meghazudtolják) akkor minek egyáltalán mesterlövész fegyver?
    2. Bob Lee a konzervdobozt csak úgy fekvésből ellövi, mindenféle szélmérés, stb nélkül, míg a kripli pasas számítógépvezérelt állványról lőtt. (Jegyzem meg az igazán komoly távlövők sem ravaszt szoktak húzkodni, hanem ENTER-t nyomogatnak, szal ez jó volt a filmben, de persze Bob Lee jobb mint egy számítógép, ami egyszerre, 20-30 tényezőt vesz figyelembe.)
    3. Mikor elmennek a kripliért a házba és rátörnek a katonák. Az egyiket fejbe lövi. Sisakon. Egy 9mm-es fegyóval. Namost az a sisak egy 9 milis lövedéket megfog. Pont azért van. Egy kala lőszert már nem biztos , de egy szaros 9 milist tuti. Persze lehet, hogy ez tényleg kiütne egy katonát egy kis ideig, de simán túlélné. Itt kiloccsant az agya. (Inkább lőtte volna pofán)
    4. A végén mikor a hegyekben lelövik Memphis-t, azt mondja eltört egy bordája. Kötve hiszem, mert kb. egy 4 cm vastag acéllap volt a mellére kötve, amit épphogy behorpasztott a golyó. A bordatörés amúgy is csak a lágy golyóálló mellényeknél mellékhatás. Ha meg a golyó akkora erővel csapódott volna be, hogy kárt okozzon, akkor az összes bordája eltört volna.
    5. Bob Lee átlő az ellenséges sniper távcsövén. A Discovery adón a Mítoszvadászokból már kiderült, hogy ez lehetetlen, mert a távcsőben lévő 8-10 lencse valamelyike eltéríti a golyót, ami valamerre távozik a távcsőből. Amúgy meg ezt a jelenetet már nemtom hány tucat filmben elsütötték már. UNCSI!!
    6. És a kedvencem. Lee nője lelövi a szenátor pisztolyával a „boyfriend”-jét. Ami 4 lövés után kiürül.
    Ki az a barom, aki egy 92 Berettába 4 lőszert tesz? Általában a tárat tele szokták tölteni mielőtt beteszik a fegyóba.
    Na jó a lényeg: meg lehetett nézni 1-szer, meg kellett nézni még1szer (hogy rájöjjek nem én vok hülye, hanem a szinkronrendező), de amúgy jó nagy gagyi az egész.