dez#123
Szivar már válaszolt, de azért én is megpróbálom hozzátenni a magamét, hátha a kettőből jobban össze tudod gyúrni, ami érdekel.
"Utánagondoltál?"
Igen, most rajtad a sor.
"Ha az információ fénysebességgel mozog, és a számítógép nem nagyobb egy fehérjemolekulánál, akkor talán."
Az a helyzet, hogy bizonyos információknak nincs szüksége időre a terjedéshez, pontosabban nem is terjednek, hanem a távolság számukra 0. Itt kezd végleg megbukni a klasszikus fizikai világkép, az abszolút terével és idejével. Éppen ezért "nem tetszik" a dolog waneknek, meg másoknak. (De mielőtt BiroAndras leírná: mi viszont nem tudunk tetszőleges információt közvetíteni ezt az effektust felhasználva.) Tehát, az entanglementben lévő qubitek között idő nélküli a kapcsolat.
"Nos, ez pontosan annyi, mint egy 1024 bites memóriáCSKA lehetséges állapotainak a száma. A variációk számától nem kell hasraesni, az még nem jelenti az információk mennyiségét. 1024 biten 2^1024 lehetséges állapotot lehet ábrázolni, de az bizony 1024 bit akkor is."
Csakhogy itt nem memóriáról van szó, hanem egy időben megjelenő variációkról, és az így végzett műveletekről. Tehát ez nem 1024 bittel végzett műveletnek felel meg, hanem 2^1024 bittel végzettnek... Mintha egy olyan hagyományos gép lenne, ami egy 2^1024 bites memória minden elemével egyszerre végezne műveleteket.
"Képzeld el egy 1 GB memória összes lehetséges állapotainak a számát. Több mint ahány atom van a világegyetemben. És akkor?"
A hagyományos gép ezen 1GB-os memória pár bájtjával végez egyszerre csak műveleteket.
"Még egy fontos kérdés: azt írod: "SZÁMOL egy időben" (én emeltem ki)
Mit jelent az hogy számol? Ahhoz, hogy egy számolás megvalósuljon, a biteknek hatniuk kell egymásra, méghozzá igen gyorsan."
Megtörténik. Amikor hatnak egymásra, az az entanglement.
"Továbbá a számolás eredményét valamire fel kell használni és a következő számolás kiinduló adatait be kell vinni a rendszerbe."
Nyilván. De ha ez akár több perc is, ha maga a művelet egymilliárd év helyett (amire egy hagyományos gépnek szüksége lenne) pár másodperc, akkor "már nyert ügyünk van"...
"Javíts ki ha rosszul értem, ez a kvantumszámítógép tulajdonképpen egy processzor funkcióját látja el. Most az a kérdés, hogy mely műveleteket végzi el: összeadást? szorzást? Shiftelést? Logiaki ÉS vagy VAGY műveletet?"
Nyilván ezeket mind. Úgy tudom, az ilyen alapfunkciók kvantumalgoritmusai már is megvannak. De itt nem csak ezekből építkeznek, mint a hagyományos gépeknél, hanem eleve összetettebbeket is meg tudnak valósítani.
"Ezt megemlíthették volna a cikkben."
Nem lehet minden egyes cikk célja elmagyarázni az egészet.
"A linkelt cikkekben sajna jó sok oldalnyi hablatyból kell valahogyan kibányászni azt a néhány mondatot, ami értékes információt hordoz."
Amik segítik a megértést... Azt hiszem, mégiscsak érdemes lenne elolvasnod.