• halgatyó
    #117
    Visszatérve a témához. Volna egypár kérdésem az eszköz működési alapelveivel kapcsolatban. Azt, hogy pontosan hogyan fog működni, ha elkészül, valszeg nem tudja senki, talán még a kísérletezők is csak tippelnek a lehetséges megoldásokra.

    Szóval. Páran félreértettek engem valahol a fórum elején (már nem látszanak azok a hozzászólások). Én NEM azt mondtam, hogy ez nem működik, hanem azt, hogy igen kis méretekben a kvantummechanikai effektusok egyfajta bizonytalanságot visznek a rendszerbe.

    Hétköznapi szemszögből megszoktuk, hogy a tárgyaknak van formájuk, méreteik, helyük, sebességük, és mindezen adatokat előre jól megjósolható állapotban fogjuk találni X idő múlva is.

    Az a számítógép pl. ami az asztalon előttetek van, várhatóan 1 óra múlva is ott lesz, nem fog keresztülesni az asztallapon úgy, hogy azon nincs is lyuk:-)))

    Minél lejjebb megyünk a kicsiny méretek felé, annál bizonytalanabbá válnak az előbbi adatok és a tárgyak jövőbeni állapota. Ez pedig egy számítógép esetében kellemetlen lehet. Azt nem vitatom, hogy létezhetnek hibajavító algoritmusok, és megfelelő redundanciával lehet kezelni a problémákat.

    Már a mostani számítógépek működését is befolyásolják a kvantummechanikával leírható jelenségek (szándékosan fogalmaztam így), például az atomok elmozdulása a kristályban, amelynek valószínűsége a hőmérséklet emelkedésével növekszik.
    Midjárt megkeresem azt a régi hozzászólást, csak az én gépem nem olyan gyors mint a tiétek (nem quantum:-)