• halgatyó
    #112
    Ez a vita egyre kevésbé szól a tudományról. Egyre inkább arról, hogy ki mennyire okos, meg ki tudja szellemesebben cseszegetni a másikat. Ez pedig visszataszító.

    Ennyi hozzászólásból már el lehetett volna magyarázni az eszköz működését. Legalábbis az alapelveket.

    Az a fejlettségi szint amit eddig elértünk (az Európai eredetű civilizációs-kultúrális irányzat) néhány alapelvnek köszönhető (sok szorgos kisember álhatatos munkáján túl):

    Az ész elv elsőbbsége a tekintély felett. A tapasztalat elsőbbsége az okoskodás felett. A vita (NEEMM, ami itt van, az nem az!) a meggyőzés eszköze, nem a többségi pogrom.

    Ha valaki olyasmit ír, amiben nincs igaza, azt el kell magyarázni. Ha nem érti meg, akkor a magyarázat nem interferált jól az illető gondolkodásmódjával. Tehát valahol nem volt jó a magyarázat. El kell magyarázani máshogyan, még egyszer. Ehhez azonban ismerni kell az adott tudományt, nemcsak beszélni kell rőla. Nomeg idő is kell hozzá, amiből sajna eléggé kevés van.
    De arra van időnk, hogy baszogassuk a másikat?

    Ha valaki olyasmit ír, amivel nem értek egyet, az önmagában nem lehet bosszantó. Az lehet dühító, ha az a vélemény másutt, az életben, a vitaasztalon kívül, már sok szenvedést okozott. Igen, ilyenkor indokolt lehet a dühödt reagálás. (nem írok off példákat)
    De tegye fel a kezét, akinek szenvedést okozott az, hogy valaki máshogyan értelmez valamit, vagy nem hisz egy eszköz működésében.

    Egy vitafórumban ellentétes vélemények csapnak össze. Előfordult már, hogy a számomra ellentétes véleményt örömmel olvastam, mert okot szolgáltatott rá, hogy végre alaposan kifejtsem a sajátomat:-)))
    (Csak legyen aki elolvassa.)