• aDannyBoy
    #36
    legutolsó kérdés válaszol neked nagyjából
    az előadók határozzák meg (és nem a kiadók) hogy ki mennyi pénzt kapjon és mennyi menjen működésre, mennyi ellenőrzésre.
    Ha jövőre azt szavazzák, hogy fele annyi, úgy lesz, ha úgy hogy kétszer annyi, akko úgy. Ez egy olyan dolog, hogy ahhoz meg kevés közünk van, hogy osztják el egymás közt, demokratikusan meg tudják szavazni. Ügyes felnőtt emberek (nagyrészt).
    Az artisjus nem a kiadóknak szedi a pénzt, hanem a zeneszerzőknek és az előadóknak.
    Azért hívják gondolom artisjusnak és nem mondjuk publisherjusnak. vagy épp MAHASZnak.
    másrészt ha elolvastad volna az írást látnád, hogy fizetsz a koncertért is (kb 9%) és a tvben menő zenékért is legyen az klipp vagy aláfestő zene.
    csak ott ugye a hirdetők csengetnek vagy az előfizetők vagy a koncertszervezők, vagy a fodrászok vagy a kocsmárosok nem látszik olyan veszélyesnek.

    Anno szeretett főiskolámon a főiskola által üzemeltetett klubban pl évi többszázezer forintot kellett kifizetni az artisjusnak, viszont szólt a zene állandóan és x koncert volt ott abban az évben. tehát elvileg az előadók kaptak pénzt azért is, ha én ott sört szürcsölve cd lemezről vagy rádióból hallgattam az ő zenéjüket.

    ezért is a cím egyébként, mivel alapjában véve ellenszenves társaságról van szó, mint az APEH kb., de ha jól megnézzük, a mélyére tekintünk, akkor semmi rosszat nem csinálnak, csak odaadják a zenészeknek, ami jár nekik, ráadásul beszólnak a kiadóknak.