• kvp
    #9
    "Ezzel a vékonyklienssel már annyiszor jöttek a történelem folyamán, aztán még sosem vált be. Elindit az ember pár alkalmazást (office, firefox, esetleg egy fejlesztői környezet) és máris megzabálta a gépet, nemhogy egy vékony klienst..."

    Az igazi megoldas a szabalyozhato orajelu cpu-k jelentenek, amik fokozatosan le tudnak lassulni vagy akar teljesen meg is tudnak allni ha eppen nincs feladatuk. A problema masik fele az lenne, hogy a programok ne fogyasszanak annyi cpu idot. Sajnos mind a szoftver, mind a hardver ipar ellenerdekelt az utobbiban. (ma egy atlag szovegszerkeszto annyi szamitast igenyel vista alatt mint regen egy atlagos 3d-s jatek) Viszont a mobil rendszerek elterjedesevel meg van esely, ott nem a penz, hanem a kis akkuk jelentik a szuk keresztmetszetet, tehat mindenkeppen sporolni kell az energiaval.

    Egyebkent en mar annak is orulnek, ha a jelenlegi push-pull rendszeru cmos logika helyett tobbet hasznalnak a transmission gate technologiat. Ez analog kapcsoloaramkoroket jelentene, csak minimalisan szukseges erossitessel a jelenlegi minden logikai kaputol minden logikai kapuig torteno jelerossitessel. A technologia hatranya, hogy jobban meg kell tervezni a adott aramkort, viszont az cserebe nagyon keveset eszik es a jelenlegi tranzisztorok toredeke is eleg egy aramkorhoz.

    A maradek hot pedig fel kellene hasznalni aramfejlesztesre, igy nyaron legalabb az energia kozel fele visszanyerheto lenne. Telen eddig is rasegitettek a gepek a futesre.