dez#19
Valamit elszámoltak. És nem csak ők. Valószínű hibás biológiai adatból indultan ki páran. Azaz, kisebbnek veszik a szem felbontóképességét, mint amilyen. Lehet, hogy ez már valamilyen átlagérték, ami beleveszi az enyhén rövidlátó személyeket (talán -0.5 dioptriáig még egészségesnek számít), vagy ilyesmi.
Honnan tudom? Mert kipróbáltam. Egy üzletben volt egymás mellett 2 107cm-es (tehát még csak nem is 127cm-es) képernyő, az egyik 1280x720-as volt, a másik meg 1920x1080-as. Kb. 3m-ről néztem. Nos, az éles kontúrú feliratok esetén kiszúrta az ember szemét a különbség, és részletgazdagabb jeleneteknél is látszott a különbség. Akkor miről beszélnek?
Egyébként egyszerűen eldönthető a kérdés: csak egy nyomtató kell hozzá, meg egy megfelelő program, amivel pl. különféle felbontásnak megfelelő csíkokat lehet létrehozni. (És utána nem szabad elfelejteni, amit hasonló esetben sokszor megtesznek, tehát hogy a felbontás a duplája a még megkülönböztethető csíkok számának [1 fekete + 1 fehér csík, azaz pixelsor]). Csak most nincs nyomtatóm.