Combat Mission újra, Modern környezetben
  • PrasCo
    #41
    Nos, lejátszottam a csatát, és hirtelenjében abba gondoltam bele, hogy Magyarországnak lassacskán ÖSSZESEN lesz annyi T-72-ese, mint Szíriának ebben az EGY küldetésben volt, márpedig ehhez bőven elég lett volna két darab M1A2 SEP.
    Aggasztó.

    Amúgy az irányítástól az elején szabályszerűen megijedtem, akárhová nyúltam, mind kamerapozicionálás. Már a CMBO/BB/AK-ban tökéletesen jó volt az a kamerakezelés, gyors, kézreálló, és billentyűkkel aki akarta, még variálhatta is. Ide, főleg real timeban külölönösen remek lenne, ha a játék a kameranézeteivel nem filmet akarna mutatni, hanem használható és átlátható harcteret.
    Grafikával amúgy semmi gondom nincs, szokás szerint funkcionális, sőt, nekem szinte tetszik, bár tény, hogy finoman szólva sem korszerű.
    Az irányítás másodjára már olyan, amilyen: brutálisan komplex, de végsősoron átgondolt, rendszerezett és ha lehet, még dob egyet a CM által leírt, és azóta is papíron lévő "realitás" szón. A tüzérség tűzvezetése eszméletlenül tetszik! A parancsnoki láncolat, a modern hadviselés eszközeinek kezelése, minden egység szinte alsónadrágig lebontott részleteinek nyilvántartása, számolása és kezelése...
    Nem vagyok viszont kibékülve a forróbillentyűkkel. Alig (vagy nincs) van több billentyű, mint a CM-ben, a plusz "bonyolítás" nem az irányító"panel" bonyolódásában mutatkozik, pontosabban, nem ott kéne, hogy mutatkozzon. Ahogy elnéztem, ennyi billentyű bőven elfért volna CM-rendszerben is (szintén pláne, hogy real time-ban nagyobb szükség van rájuk, mint valaha, hiába na, nem szeretem a pasue-t ütni), akkor mi a francért kellett ezt is szinte "mappákra" tagolni? Volt úgy, hogy a Hunt-parancs kiadása (K) helyett valami egészen más baromságot csinált az egység, csak mert nem tűnt fel a golyószórásban, hogy mozgásparancsok helyett tűzvezetésen van az a bizbasz...
    Ha viszont már így megcsinálták, akkor már miért nem használták ki?
    Példának okáért, már a CMBO-ban kérhettem külön főfegyverzeti tüzet a harckocsijaimtól, vagy pusztán géppuska pásztázótüzet. Itt nem találtam... bízom benne, hogy csak azért, mert vak vagyok, mint a nagyablak.
    Szubjektív, de nekem ez az elmosódott zöld/sárga/piros takony mind az egységek alatti korongon, mind a fireteam-ek fegyverzetét mutatván nem túlzottan fekszik.
    Hirtelejnében ennyi, ha valami sirámom van, jövök még. :D

    (Amúgy elolvadt a szívem, amikor a hatvan évvel lemaradt parancsnok reflexeképpen a középső kis vápába vittem egy M1A2-est a jó öreg "Hull down" alapján, és a baloldali előrenyomulásom alatt olyan fényesen bevált az ötlet, hogy csak pislogtam. Fáklyát csinált mindenből, ami elékerült, az előrenyomulásom jobb oldalán vadászgató Abramsnak talán jó, ha kettő T-72-es jutott, amit oldalbarakhatott, meg pár BMP, ami nagyon hátul volt...)