• assdf
    #37
    Te figyelj már, nincs olyan hogy az állam pénze. Nekem meg neked meg a többieknek van pénzük. És nekem bizony nem fáj ha a diákok oktatását az én adómból fizetik. Inkább erre költség mint luxus villa épitésre.
    Egyébként egy ideális világban igazad lenne. Én azonban azt is tudom, hogyha amit a diákokra költ az állam az én adómból, a diák fizetné később, az nem az én zsebembe jönne vissza, hanem valaki luxusvillájába, új audijába, külföldi nyaralásába stb.
    Bizony ez igy megy ebben az országban. Te abban az álomvilágban élsz, hogy amit te kifizetsz más oktatására, azt ha az visszafizetné te visszakapnád. Na egy nagy büdös lópikulát. Az menne feri bácsi (tetszőlegesen behelyettesithető) zsebébe te abból a fityinget nem kapnál. Ergó duplán meg lennél szivatva, hisz egyrészt te kifizettél x forintot az államnak az oktatásnak, majd ennek az ellenértékét szinték kifizetné másvalaki az államnak. Ebből csak annyi következik hogy aki az "állam" (kb. a felső tizezer) kétszer annyi pénzt zsebelne be.
    És sajnos ez igy van minden esetben minden másban is. Gondolj bele, az üzemanyag ára mindig csak emelkedik. Ha drága a kőolaj ára, akkor azért, ha meg olcsó, akkor az állitólag nem gyürüzik be ide. Persze ha emelkedik akkor másnap már begyürüzik... a lényeg hogy te mindig csak többet és többet fizetsz.

    Aztán már miért baj az ha kimegy és kinnmarad? Fáj ez neked? Az nem fáj, hogy a multi idejőn, adómentességet kap a eladott áru értékét meg kiviszi külföldre? Mindezt hathatós állami segitséggel? Eközben persze a magyar cég nem kap adómentességet, hanem tönkremegy... És csodálkoznak hogy nem birnak olcsón versenyképesek maradni az adómentes/adókedvezményben részesül multikkal? És az sem fáj neked, hogy ez a multi, ha letelik az adókedvezmény összecuccol és odébáll? Mert máshol neki olcsóbb. Ugyanazt csinálja mint sok fiatal, csak épp az a különbség, hogy azok a fiatalok összesen belekerültek kb. 1 milliárd forintba az államnak (egy generációra tekintve akik kimentek külföldre) a multik pedig 1000 milliárdba...

    Szóval én nem azt mondom hogy nincs igazad. Csak azt, hogy ez csak vihar a biliben. Ennél több nagyságrendü pénz "veszik el" ügyesen eldugva a látható szemek elől, és ez nem "fáj" senkinek sem. Na majd ha előszőr ezek megoldódnak, akkor én is elkezdek gondolkozni hogy mi legyen a fiatalokkal. De amig azt látom hogy 100 forint adóból 90et ellopnak, 1 forintot ellop a külföldre menő diák, addig azért verem az asztalt hogy azt a 90et adják vissza az 1 forintot meg akár meg is tarthatják.