Mit érzékelne egy 2D-s lény a 3D-s világból?
-
shakwill #68 Először is köszi Celeronnnak a választ.
Üdítő értehetö és nem nagyképű válaszokat kapni.
Egy fizikus barátom azt monta, hogy a kauzalitás(ok-okozati összefüggésrendszer) vizsgálata =kísérlet
Én úgy látom, hogy a dimenziók az energetikai-anyagi összefüggésekben érvényesek. Abban az energiatartományban, ahol az élet lehetséges, a 3D meghatározó(kizárólagos?)(Maxwell egyenletek). Magasabb dimenziószám extrém energiaszintekhez rendelhető. Tehát a képzetes dimenziók csupán gondolati absztrakciók, amelyeket a matematikai logika megenged. Azonban, nem minden valóságos, ami logikus. A valóságos dolgok feltétlenül logikusak, de a logikai elvonatkoztatások nem feltétlenül valóságosak.(Ld: nemlineáris egyenletek hatványfüggően adnak képzetes megoldásokat).
A matematikai egyszerűsítések(téridö) nem biztos hogy a helyes eredményt adják. De, hát hogy máshogy? A kvantumfizika megközelítései drámaian más képet adnak, mint a relativitás elmélet. Sztem eljött az ideje egy drámai paradigma váltásnak a tudományban, ez azonban nem egy újabb fikció kell legyen, hanem a valóság megismerésének szigotúan tudományos leképezése, amely a valóságot jobb közelítésel írja le mint az eddig használt módszerek.
Kérdés: A fénysebesség irányfüggetlen, állandó, és abszolút. Erre alapoz a reletivitás elmélet. Mégis, miért éppen annyi, amennyi? Ez már szerintem dimenzionális probléma is lehet.
Az ok-okozat öszefüggésében vizsgálva párhuzamos világok kölcsönhatását kizártnak tartom, legalábbis energetikai szinkronicitás nélkül. Ha
A és A' világegyetem között nincs fizikai interakció, és nem tételezek fel transzcendens szinkronicitást, akkor A+A'=0 összefüggést nem írhatom fel(negatív univerzum). A sliders sorozatban sem ez a helyzet, mert minden "sliders világegyetem"-ben kicsit más a valóság. Azonban a sorozatban ábrázolt világok között annyi az egybevágóság, hogy az tiszta fikció. A "csúszás", lehetősége, már fizikai hatást feltételez. Amit egy villogó ledes kütyüvel valósítanak meg. Ez egy film, semmi köze a tudományhoz.
Szerintem egy nulla hatást közvetítő univerzum, maximum képzetesnek tekinthető, nem fizikailag valóságosnak. Persze semmi sem kizárt, legalábbis kedvelem a sci-fit.
Végül: " Arra van a negyedik dimenzió, amerre megy a fény."
Ez szerintem abszolút így működik. A kérdés az, hogy a lehetséges terjedési irányt, (attól foton, ha detektáljuk (kölcsönhatásba lép)) mi határozza meg?
Üdv: shakwill