• BiroAndras
    #42
    "a biológusoknak eléggé rejtélyes, miért is kell a szex, elvégre egy szűznemzéssel szaporodó faj hosszú távon mindenképp legyőzi a szexszel szaporodót, hiszen generációnként átlagosan dupla annyi utódot hoz létre."

    A mennyiség önmagában kevés. Minél "költségesebb" egy gyerek, annál inkább a minőségre érdemes gyúrni. Az emlősöknél ugye a terhesség elég nagy befektetés, tehát nem szórják százával-ezrével az utódokat (mint a rovarok), hogy egy-kettő majd csak túléli.
    szűznemzés esetén a gyerek génjei 100%-ban azonosak az anyáéval (leszámítva 1-2 mutációt), ami nem jó, mert a genetikai változatosságra nagy szükség van. A nagyobb, bonyolultabb élőlényeknek szükségképpen hosszabb az életciklusa, vagyis a mutációk révén lassabban fejlődik a faj. Ezáltal hátrányba kerülnek a gyorsabban életciklusú konkurenciával szemben. Ennek ellensúlyozására való az ivaros szaporodás, ami által lényegesen gyorsabban lehet variálni a tulajdonságokat, ráadásul a különböző egyedek előnyös tulajdonságai kombinálhatók.
    Az egyik legfontosabb a betegségek elleni védelem. Ha egy populáció csupa klónból áll, akor egy betegség pillanatok alatt kiírthatja az egészet, ha viszont elég nagy a genetikai változatosság, akkor jó eséllyel lesz néhány ellenálló egyed, akik jól elszaporodnak, és pár generáció múlva már ismét teljes lesz a létszám.