• BiroAndras
    #443
    "Igazolva van például az hogy befolyásolja az összes kémiai és fizikai kölcsönhatást és egyéb történést a gravitáció, és a sebesség?"

    Igen. Például a részecskék bomlási ideje megnő, ha a fénysebességhez közelítenek. Ebből következik, hogy a részecskéket összetartó fizikai kölcsönhatások a rel.elm.-nek megfelelően torzulnak. A Maxwell egyenletek szintén így tranzformálódnak, tehát az elektromágneses kölsönhatás is a rel.elm. szerint működik. Ezekből pedig következik, hogy a kémiai folyamatok, és minden további ezekre épülő jelenség is ennek megfelelően változik.

    "Az is igazolva van hogy csak a megfigyelő szempontjából befolyásolja?"

    Nemigazán értem ezt a kérdést.

    "Esetleg egy közel fénysebességgel mozgó inerenciarendszerben és ezen kívül is elvégezték a fénysebesség mérését?"

    Nem, de elegendően pontos mérésekkel jóval kisebb sebességeknél is igazolható a rel.elm. Plusz a Maxwell egyenletekből is ez jön ki, és azokról is tudjuk, hogy jók.

    "Mindenki téridő kontiniummal és egyébb egzotikus szavakkal dobálózik, mikor az idő mint dolog valószínűleg hasonlóan elvont fogalom, mint a szerelem, a harag, stb."

    Az idő egzaktul émrhető. A szerelem és a harag tudtommal nem.

    "Bárhonnan is nézem az időt, az valamilyen rezgésből v. keringésből van
    'leszármaztatva', ezálltal az anyagtól nem elválasztható dolog."

    Bárhonnan is nézem a teret, az valamilyen anyagdarabból (pl. vonalzó) van 'leszármaztatva', ezálltal az anyagtól nem elválasztható dolog.