• Gabo
    #24
    Ha egy kezdő kezébe adsz egy tükörreflexes gépet valószínűleg azt se fogja tudni, hogyan fogja meg. Arról nem is beszélve, hogy ha a gép kezelésével nem fog boldogulni, nem fognak a képei sem sikerülni. (Halovány benyomása sem lesz arról, hogy mi a rekesz, mi a záridő, mi a reciprok szabály...) Az SLR gépek előnye, hogy kiegészítők tucatjait variálhatod, itt hátrányként fog jelentkezni. Nem fogja tudni, hogy mikor mit és hogyan használjon. Nem fogja tudni, hogy a piacon található bőséges objektív kínálatból melyiket válassza. (Valószínűleg frankon be fog fürödni az olcsóbb obikkal...) S ezt még lehetne tovább ragozni. A dolog végeredménye az lesz, hogy a kezdőnknek a frusztráció miatt egy életre elmegy a kedve a fotózástól, mert bár elköltött egy rakat pénzt, a szomszéd Pistike még mindig jobb képeket készít a kompaktjával...
    De a Te gondolatmentedet követve vegyen mindenki magának sportkocsit, utólag majd úgyis megtanul vezetni. Az, hogy addig hányan csapódnak villanyoszlopnak, vagy hányan mennek tönkre anyagilag a kocsi megvásárlása és fenntartása miatt, az mellékes.

    A bridge gépeknek pedig, ha neked nem is tetszik, megvan a maga létjogosultsága. Egy mezei kompakt gép képminőségéhez, kezelhetőségéhez képest elég jelentős minőségi ugrást jelent az, amit a bridge gépek nyújtanak. Ha valakinek nincs szüksége egy DSLR variálhatóságára és ha lehet egyetlen gépben szeretné megkapni a lehető legtöbb szolgáltatás, akkor a számára ez lehet a legjobb választás.
    Ezért mondtam azt, hogy mindenkinek olyan gépet kell választania, "amit meg tud engedni magának, ami leginkább megfelel a tudásának, az elvárásainak és amihez a legkevesebb kompromisszum megkötésére van szüksége".