• Gabo
    #19
    A fényképező gép csak egy eszköz.
    Fordítsunk egyet a kérdésen! Lesz-e attól jobb egy fotó, hogy DSLR-rel vagy egy Leica-val készült? Technikai értelemben lehet, de ez is csak bizonyos körülmények között igaz, hiszen ma már a legegyszerűbb full automata kompakt is képes éles, jól exponált képet készíteni. De ettől egy fotó még lehet semmitmondó, rosszul komponált tucatkép, készüljön is bármilyen géppel. (Láttam már kompakttal készült mellbevágó és elgondolkodtató képeket és csúcs géppel elkövetett elektronikus szemetet is.)
    A fotós látásmódot nem tudja pótolni a legdrágább felszerelés sem. Ha jól emlékszem talán a National Geographic egyik fotósától kérdezték egyszer, hogy mennyire számít egy jó kép elkészítésében a felszerelése. A válasza szerint legfeljebb 10%-ban!
    Ezért nem tudok azzal egyetérteni, mikor a legkülönfélébb helyeken a kezdőknek, hobby fotósoknak minden áron DSLR-t ajánlgatnak. Ezzel ugyanis elherdálhat egy csomó pénzt, anélkül, hogy a képein annak bármilyen látszata lenne. Arról nem is beszélve, hogy mi értelme van annak, hogy az ember évekig gürizzen egy DSLR-ért és a megfelelő kiegészítőkért, ahelyett, hogy fotózna és fejlesztené a tudását, látásmódját? Szerintem értelmesebb és egészségesebb az a megközelítés, hogy az ember válaszon olyan gépet, amit meg tud engedni magának, ami leginkább megfelel a tudásának, az elvárásainak és amihez a legkevesebb kompromisszum megkötésére van szüksége. Szerintem a felszerelésen csak akkor van értelme fejleszteni, ha már valóban csak az jelenti a korlátot a jó képek készítésében.