• dez
    "Es ha nem? Akkor a programozo nem hasznalja az SPE-t? Vagy valszt egy masik architekturat? (tobbnyire ez a ket opcio van, gondolkodni valoszinuleg nem fog nagyon)"
    Attól függ. Ha a feladat adott, és a platform szabadon választható, akkor elgondolkodhat, melyikkel éri meg jobban dolgozni. Ha viszont mindkettő adott, akkor kénytelen egy picit megerőltetni az agytekervényeit. És mint már írtam, ott van az az opció a Cellnél is, hogy a PPE bonyolítja a véletlenszerű hozzáféréseket (akár csak az idejének tört részében), és az SPE-k számolnak. (Pl. egy blade-nél ugye nincs játéklogika, van elég ideje a PPE-nek.)

"A vektorfeladat jelen esetben nem vektorgrafikat jelent, hanem vektorprocesszorral megoldhato feladatot. Ilyen feladat a kepfeldolgozas is, pl. a voxeltombok kezelese"
    Van egy kis különbség a 2D képfeldolgozás, és a voxeles dolgok között, talán ne az utóbbit vedd elő az első tipikus példájaként. Az elsőben nagyon is jó lehet a Cell, de adott esetben az utóbbiban is.

"ami egy 3d-s tomb tehat nagyon sok ram kell hozza viszont viszonylag veletlenszeru az elerese. At lehet rendezni, mondjuk 256x256x256-os altombokre, de meg az is 16Mb/tomb."
    És miért is ne lehetne adott esetben jóval kisebb blokkokban feldolgozni?

"Ebbol egy vetitosugar eleg keveset hasit ki."
    Nem egészen értem itt a vetítősugár említését, jellemzően inkább metszeti képeket szoktak csinálni pl. gyógyászati alkalmazásokban.

"Egyebkent egy 100 ezer poligonos modell mar nem fer be az spe-be, mivel csucsonkent 32 byte adat szokott minimum kelleni (7 float, 1 integer), tehat 3.2Mb lenne a modell merete, ha a csucsok redundaciaja miatt 1 poligon = 1 csucs az arany."
    Jó, akkor legyen 65536 poligonos, az már befér az összesen 2MB-ba. Ez sem éppen kicsi, a játékokban nem túl jellemző...

"Ha ebbol akarunk dinamikus lod-ot generalni vagy esetleg morph-olni, akkor vagy a kozponti processzor csinalja vagy a videokartya, ha tud geometry feedback-et. Az spe ehhez egyszeruen nem idealis."
    1. Ekkora objektek nem igazán jellemzőek játékokban.
    2. A kisebbek kényelmesen elférnek.
    3. LOD-ot generálni szerintem lehet kisebb blokkokban is.
    4. Legtöbbször morholásokat is.
    5. Miért nem inkább a fizikát hozod fel, ahol akár az összes elem függ a többitől? De tudtommal még azt is lehet blokkosan csinálni.

"Egyszer sem erkezett ra reakcio."
    Dehogynem, csak részletekben.

"Azt probaltam elmondani, hogy nem szamit mi a jobb technikailag hanem hogy mi hoz gyorsabban tobb penzt. Az eredeti cikk pont errol szol."
    Valakinek a gyors, de nem túl nagy bevétel számít, másnak meg a lassabb, de nagyobb. A PS3-mal meg lehet valósítani olyan dolgokat, amit az x360-nal és főleg a Wiivel nem. A PS3 nagyobb durranásai később fognak jönni.

"Nem tudom miert veded annyira a cell-t, a tobbi processzorral szemben, de nem akkora talalmany hogy megerje ennyit foglalkozni vele."
    Én nem így goldolom.

"Ha valaki fogna 1024 db egyszeru altalanos processzort es belerakna egy chipbe"
    LOLLLLLLER.
    1. Az "egyszerű" és az "általános" eleve ütik egymást!
    2. Az "általános" esetét véve: 2 évente duplázódik a magszám, így - ha tartani tudják ezt az ütemet - elvileg 2022-ben lesz/lenne 1024 magos általános proci. Most 2007-et írunk...
    3. Még csak most mutattott be az Intel egy kísérleti 80 magos procit, ami matematikai számításokra lett tervezve (tehát nem általános) - még évekbe tellik, mire termék lesz belőle, ha egyátalán működőképes a dolog.
    4. A legújabb unified shaderes GPU-k egyes shader egységei nagyon messze állnak egy általános procimagtól, de még a Cell SPE-itől is. Sok, gyors, de buta multiply+add egységek halmaza, kisebb számú speciális function egységgel, alapműveleteken kívül minden másban (kevés ilyen dolog van) alacsony teljesítménnyel.

"ugy hogy minden processzort hardverbol tudna scheduler alapu smt-t kezelni a load/store wait-ek elkerulesere, akkor azt mondanam az egy jo chip."
    Ébredj fel, bilibe ér a kezed! Ez itt 2007...

"Az nvidia g80-as architekturaja kozelebb all ehhez az idealis, konnyen programozhato chiphez. (es valahogy megoldottak, azt hogy az egesz ram-ot latja minden processzor)"
    LOLLLLLLER. Ekkora hülyeségeket ne beszélj már!
    1. Nem is állhatna messzebb, általános műveletvégzésre egyátalán nem ideális, számításokra is csak bizonyos esetekben. Lásd fenti 4-es pont!
    2. Ez van aztán igazán stream feldolgozásra kialakítva.
    3. Egyátalán nem könnyű programozni, tele van korlátokkal, megkötésekkel a dolog, stb.

"Szerintem erdemes lenne befejezni a vitat"
    Hát valóban, mert össze-vissza beszélsz.

"ugy sem tudlak meggyozni arrol, hogy a nintendo jobban jart anyagilag amikor egy olcso es primitiv processzort valasztott"
    Rövíd életű lesz ez a siker.

"es hogy meg a microsoft is inkabb a haszonra jatszik mint a technologiai uttoro szerepere."
    Ezt tudjuk...

"Ez az en velemenyem, ha nem ertesz egyet akkor azt tiszteletben tartom, de a sajatomat megvaltoztatni nem fogom."
    Ja, inkább ahhoz igazítod a "tényeket", ugyi...?