Miért akarunk egyre intelligensebb gépeket létrehozni?
  • hiper fizikus
    Kedves SG.hu Fórum látogatók !

Nyomatékosan azt javaslom, hogy ennek a topiknak a színvonalát emeljük meg nagyon avval, hogy sok színvonalas URL linket ajánlunk ezekután benne. Ezt könyen megtehetjük, mert a Google internet keresővel keresgélhetünk az MI-re és a robotokra vonatkozó tartalmak között, de mielőt itt ajánlod győződ meg róla, hogy valóban színvonalas-e! Vagyis legalább olvas bele!

Ezt a topikot a "Tudomány, technika és gazdaság"-ban azért nyitották meg, mert a mesterséges intelligencia önmagában is vagy a mesterséges intelligencia a robotokkal együtt már a napjainkban is valamennyire létező valóság, de még inkább fantasztikus távlatokkal rendelkező téma a kibernetika tudományán belül. Én az 1985-1995 időszakban voltam fiatal, akkor még csak népszerű hipotézis volt a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia és a mindenféle robotok. Én a sci-fi műveken keresztül szeretem meg rajongásig őket. A fiktív robotos MI halhatatlan írója Isaac Asimov, mert ő az aki megteremtette a robotika három törvényét, ami elhíresült és minőségi ugrást hozott a sci-fi irodalmán belül, mert mélyenszántó filozófiai mondanivalója van. Ezek a szabályok, irányelvek olyanok, mintha Isteni parancsolatok lennének a robotos MI részére, pedig ki lehet forgatni vagy meg lehet változtatni ezeket is, ugyan úgy mint a többi emberi jogszabályokat. Akkor még a szakértők úgy gondolták, hogy egy olyan robot aminek a fejébe mesterséges intelligenciát építenek be nagyobb lenne mint a bolygónk. Úgy gondolták, hogy vannak az emberi elmének olyan képességei, amit soha nem fognak tudni algoritmizálni. Manapság ezeket nem nagyon hangoztatják, vagy legalábbis nem akkora meggyőződéssel. Tulajdonképen az MI és a robotok esetében csúcs "kibernetikumról" van szó, ha a kibernetikum műszó alatt valamilyen hardver vagy szoftver egységes felépítményét értjük.

Az SG.hu fórumban vannak topikok a mesterséges intelligenciáról vagy még inkább a robotokról, de mindegyik valamilyen "speciális vonatkozás" szerint lett megnyitva.

Üdvözlettel: Erdös Attila .sk , Szlovákia/Rimaszombat , 690208/9315 ,