Internet mobilról
  • ZilogR
    #6
    Egy másik topicból egy üzenetem:



    Árak és modemprogramozás:

    A GPRS tarifa most 8Ft/10kbájt. Azaz 1Ft/10kbit, vagy ha úgy tetszik, akkor 0.1Ft/1kbit. Ez nem is tűnik igazán soknak. Nézzük, mennyinek kellene lennie a HSCSD percdíjának, ha annyit akarok érte fizetni, mint a GPRS-ért:

    Ha semmi nem jön össze, a HSCSD 14.4kbit/s sebességgel döcög, de legyen ez 10kbit/s, mert az élet mégsem habostorta. Legyen a percdíj PD Ft/min. A HSCSD ára akkor egyenlő a GPRS-ével, ha

    (PD Ft/min) / (10 kbit/s * 60 s/min) = 0.1 Ft/kbit, ahonnan a percdíjra azt kapom, hogy: PD=60 Ft/min. Tehát ha ennél kisebb a HSCSD percdíja, akkor ez a kapcsolódási mód olcsóbban átszipkázza az adatokat, mint a GPRS.

    És mi van, ha minden összejön? A Pannon úgy szolgáltatja a HSCSD-t, hogy 4 időrést összevon a kommunikációra és ezt fel lehet osztani szépen 2+2, vagy 3+1 arányban (adat fogadás+adat küldés időrése). Tegyük fel, hogy mi javarészt böngészünk, vagy adatot letöltünk tehát ez utóbbit választjuk. Ez 3*14.4kbit/s-ot jelent, azaz 43.2kbit/s-ot az adatfogadásra. Ráadásul a Pannon van olyan rendes, hogy támogatja a V42.BIS adattömörítési szabványt, ami 4x-es adattömörítést jelent adatátvitelkor, gyakorlatban ellenben ez 2-3x-os összenyomásnak felel meg, ami a 43.2kbit/s-ot rögtön 129.6kbit/s-ra nyomja - mondom, ideális esetben (de a GPRS sem azzal a sebességgel megy, mint ami le van írva)!

    Hasonlóan megnézve, ekkor mennyi lehet a maximális percdíj, ameddig a HSCSD olcsóbb, akkor azt kapjuk, hogy

    (PD Ft/min) / (129.6 kbit/s * 60 s/min) = 0.1 Ft/kbit, és ebből: PD=778 Ft/min.

    Azaz, ha ennél olcsóbb a HSCSD percdíja, akkor kedvezőbb ezt adatátvitelre használni, mint a GPRS-t.

    A HSCSD percdíja jelenleg 36Ft csúcsidőben és 12Ft csúcsidőn kívül, így messze jobb adatátvitelt jelent, mint a GPRS. Hogy miért nem használja senki? Mert PERCDÍJA VAN! Ez ugyanis azoknak való, akik pontosan tudják, hogy mit akarnak csinálni a hálózaton és ha az megvolt, akkor szevasz, kapcsolat bont, modem zsebretesz!