• remark #60
    >>> "Azon viszont nincs mit tagadni hogy rengeteg cegnek akarata ellenere plusz kiadast okoz a Vista."
    Nem feltétlenül. A cégek az OS váltást a HW cseréhez szokták igazítani, így jóval olcsóbb, és az új HW úgyis elég erős. <<<

1) Azt allitom hogy sok cegnek akaratan kivul plusz koltseget jelent a Vista. Te pedig egyetlen Vista-val kapcsolatos koltseget hozol fel (a hardvert), es ez igy nem jelent semmit. Nem a hardver az egyetlen koltseg egy uj OS bevezetesenel, ezert nem kell a kerdest leegyszerusiteni. Szerintem az allitasom megallja a helyet.
    2) Az OS eroforrasigenyessegenek bosszanto kovetkezmenyeirol mar "beszelgettunk" egyszer. Szerintem szamtalan esetben, az uj OS es uj hardver hasznalataval a cegek ugyanazokat a feladatokat latjak el, semmivel se tobbet. Ha megis tobbet, annak szamtalan esetben semmi koze az OS vagy a hardver frissitesehez. A lenyeg az, hogy az OS-re es az OS altal megkovetelt erosebb harverre forditott kidasoknak semmi kozuk a ceg tevekenysegehez. Egyszeruen azert vesznek, mert ezt lehet kapni.
    Elobb utobb minden gép beadja a kulcsot, ez igaz. De meglenne annak a lehetosege, hogy a technologia fejlodese azt hozza, hogy az ugyanazon, vagy picit mas feladatokat evrol evre egyre olcsobban tudjak a cegek elvegezni, a meglevo infrastrukturajukat hasznalva vagy tobb eves technologiakat vasarolva. Ez a gyakorlatban tobbfele okobol se valosulhat meg, es az egyik ok az az MS felol erkezo nyomas, ami valtasra osztonzi az ugyfeleiket. Ez nem csak az MS-sel kapcsolatban problema, de most az MS-rol beszelunk. Ez egy letezo dolog, nem en talalom ki, autoipar vagy akar az Oracle "fejlodeset" is sokan folyamatos kenyszeru koltsegtenyezokent elik meg. A Vista az nem egy es nem ket esetben ilyen nyomaskent jelenik meg, elonyoket nem, viszont kiadasokat szep szammal hozva.

>>> "Fejlesztocegeknek is."
    "Nekik pont hogy jó, mert a felhasználók nagyobb valószínűséggel frissítenek újabb verziókra a Vista kompatibilitás miatt." <<<

Van, amikor jo. Ne altalanosits. Ha en keszitek egy uj verziot, ami a mostani peldamban (hogy a lenyeg egyertelmubb legyen) _ugyanazt tudja_ mint az elozo verzio, csak epp Vista kompatibilis, akkor nagyon is orulok, hogy minimalis raforditassal ujra eladhattam a szoftveremet megegyszer annyi peldanyban mint anno az elozo verziot. Ez szintiszta lehuzas. Egyreszt persze hogy orulok ennek, masreszt senki se hulye: ha valaki igy lehuzhat masokat, akkor egyertelmu hogy ugyanigy ot is lehuzhatjak. Ha te jonak talalod azt hogy a gazdasagi novekedes (a mostani peldamban) masbol se all mint egymas "korbe-lehuzasabol", akkor te szeretheted a Vista-t azert mert az ezt tamogatja.
    Visszaterve a realitasokhoz: tehat a kerdes mindig az, hogy egy "fejlesztes" mennyiben lehuzas, es mennyiben a lehetosegeink maximalis kihasznalasahoz vezeto uton a kovetkezo allomas. Realitas ezt boncolgatni, mert meglehetosen sok gazdasagi elemzes foglalkozik a gazdasag "ellufisodasaval".

>>> Mellesleg hosszabb távon a Vista új fícsörjeit is kihasználhatják, amivel könnyebben és gyorsabban lehet fejleszteni, meg szebb is lesz a progi. <<<

Egyreszt kinek mi a szempont. Amit csinalsz az altalanositas (felsorolod hogy milyen ficsoroket talalHAT ez vagy az a ceg vonzonak). Mikor ezen uj ficsorok ajanlgatasa eroltetesbe megy at, az meg mar tobb mint bosszanto. Az eroltetes akkor fog megszunni, majd ha lesz komponensenkent megvasarolhato Windows verzio vagy ha lesznek minden igenyt kielegito Windows alternativak. Egy monopolhelyzetben levo ceg addig meg azt nyom le a piac torkan amihez csak kedve es ereje van.
    Masreszt te ne dontsd el hogy mi jo egy fejlesztocegnek es mi rossz. A fejlesztesbe olt energia szerinted mekkora reszenek van koze az OS-hez? Programja valogatja, de mondjuk egy ERP rendszernel?
    A lenyeg: arra a par projektre ha visszagondolok amik az elmult idoben ugyfelek szamara kritikus jelentosegu funkcionalitas fejleszteset celoztak meg, es hozzaveszem a jovobeli terveket amik szinten fontos, (akar Windows-t hasznalo) ugyfelek altal hianyolt funkciok megvalositasat celozzak, nem tudok olyat mondani amihez akar Windows akar Vista kellett volna.
    Amig a fejlesztesi koltsegek nagy reszenek semmi koze a Windows-hoz, addig nem fog senki se "konnyebben es gyorsabban fejleszteni" csak azert mert az MS kijon egy uj verzioval. Ez a te feltetelezesed, hogy nalam vagy nalunk ez igy van. Vagyis inkabb megintcsak egy kis altalanositas, ami altalanositast mindig utana utolag a valosaghoz kell igazitani, es magyarazni...

>>> "Nekem szemelyesen is."
    kényszerít valaki a váltásra? Egyébként ha olyan géped van, amin nem fut jól a Vista, akkor már amúgy is ráfér a felújítás (ha játszani szoktál 1 évesnél nem régebbi játékokkal, akkor mindenképpen elég erős a géped a Vistához). <<<

Otthon nem valtok a Vista-ra, az kellene meg csak. Nincs nekem kidobott idom es penzem csak azert hogy aztan ugyanazokat a dolgokat csinaljam amit az XP-vel meg tudok csinalni most. Inkabb valtok Ubuntu-ra ha mar ugyis valtani kell (nem kell, de Ubuntu-ra szivesen (es foleg konnyeden) valtok).
    Ceges kornyezetben pedig akkor valtok, amikor muszaj lesz. Ahogy muszaj volt w2k-rol XP-re valtani, es "semmit" se hozott a konyhara, ugy majd XP-rol is muszaj lesz Vista-ra valtani. Persze van 1-1 uj ficsor amit szivesen hasznalok XP-ben is, nem fogom letagadni. (Ezert van a "semmi" idezojelben.) Viszont hianyolom az igazi ujdonsagokat, es sokallom a koltsegeket. A munkam java reszehez teljesen mindegy hogy XP-t vagy w2k-t hasznalok, es ehhez kepest ertelmetlennek latom a plusz koltsegeket. Es tudod jol hogy nem vagyok egyedul ezzel. Ugyanezt a par nagyszeru extra XP ficsort (ami _szamomra_ fontos) lehet hogy megkaphattam volna olcsobban alternativ megoldasok hasznalataval, vagy a regi windows-okhoz mint kiegeszito. Es akkor legalabb az OS nem enne 2x anyit mint az elozo verzio, csak a kiegeszito proggi 2% extrat. Igy szabja az ember az egyeni igenyeihez az OS-t. De ha az OS-ben minden default, akkor marad valami amit egyeni igenyeidhez illeszthetsz? (Es ugye azert default, mert nincs verseny a desktop piacon.)

>>> "Nincs semmi Vista elony, ami bevetelt hoz."
    Nem lehet mindent közvetlenül pénzben mérni. A gyorsabb, kényelmesebb munka, <<<
    Ami ugye vagy hoz plusz-t vagy nem, ez megint altalanositas. Az en munkamrol beszeltem, es ahogy az XP-se hozott semmit, ugy egyelore nem talaltam meg azt a Vista ficsor-t ami az en munkamat olyan nagyon megkonnyitette volna, viszont azt mar tudom, hogy a programjaim nem futnak...

>>> és a nagyobb biztonság is haszon. <<<

Megintcsak kinek mi a haszon. Szerinted most az XP-s es w2k-s geppark naponta beborul? Egyebkentis a biztonsag... de most ezt nincs idom kifejteni.
    Aztan meg, amig a biztonsagi frissitesek nagy resze olyan komponensekhez jon ki amit nem is hasznalok, addig hadd ne oruljek mar ennek az egesznek. Pl. arra megy el idom hogy mediaplayer frissiteseket telepitek. Tudom, szedjem le. Kaptam 5 gepet, szedegessem le egyesevel, mert a mai idiota felfogas az az, hogy minden gepre kell mediaplayer.
    Ez az egyik oka annak, hogy a unixos szerverekre lenyegesen ritkabban kell frissiteseket tenni. Uj fordito verzio neha megkoveteli a frissites feltelepiteset, de egyebkent meg nem hallottam hogy ujra kellett volna inditani egy gepet frissites miatt. Mindez Windows-on? (Most a desktop-jaimhoz hasonlitok...) Apropo, a frissitesek telepitese is ugyebar koltseg... van olyan Windows TCO szamitas ami ezt is beleveszi? Nem hiszem, a mi cegunk se mutatja ki, hogy mennyi ido megy el egy projektbol azzal hogy windows frissiteseket telepitunk. Ugy tekintunk ra mintha az ingyen lenne. De nem az. Ugyhogy a kerdes szerintem jo.

>>> Nem nagy dolog a Vista támogatása, hacsak nem rendszer hekkelésből éltek. És ezt tapasztalatból mondom, mert én is programozó vagyok. <<<

Nem az a kerdes hogy nagy dolog-e, hanem az a kerdes hogy ez a kiadas, amit a programjaink Vista-sitasara koltunk, ennek van-e barmi ertelme, azon kivul hogy az MS nagyszeru penzugyi eredmenyeihez hozzajarultunk egy kis Vista licenc vasarlassal.

>>> És egyébként is a követelmények évek óta elérhetők, így bőségesen lett volna idő beütemezni a szükséges módosításokat. <<<

Lenyegtelen szempont. Teljesen mindegy hogy miota elerhetoek, attol meg az atallas ugyanannyiba fog kerulni, es ennek a koltsegnek esetenkent semmi ertelme nem lesz az eg vilagon.

>>> A HW gyártóknak meg annyira azért nem hozott plusz hasznot. <<<

En egy nyilatkozatot hallottam, a Dell valami vezetoje "ovatosan" megjegyezte hogy nagyszeru eredmenyeikhez ketsegkivul hozzajarult a Vista megjelenese. Az a Dell-t a legkevesbe se erdekli hogy a Vista jo-e barmire is, szamukra a lenyeg az hogy itt az uj verzio, es a lenyeg az hogy kell hozza az eros vas. Pont ez a ket szempont az, ami egy vasarlo szempontjabol a leheto legkevesbe fontos, azaz leginkabb kedvezotlen, ha ez hatarozza meg a beruhazasait.

>>> A legtöbben inkább csak elhalasztották a gépcserét a Vista megjelenéséig. <<<

Erdekes hogy egy rovidke mondattal mennyi bajom tud lenni. De csak egyet irok le: Ez, hogy valaki azert halaszt mert jon a Vista, ez szerinted ez bir barmilyen pozitiv tartalommal? Mindegy. Tul sokat irtam, ezt most nem fejtem ki.

>>> Akik meg olyan kockák, hogy csak a Vista miatt cserélnének gépet, azoknak úgyis olyan erőművük van, ami megeszi reggelire a Vistát. <<<

Remelem hogy a kockak-nak van annyi eszuk hogy felfogjak, hogy a Vista mentes gepukkel esetleg kicsikarhattak volna kevesebb penzbol tobb fps-t. (Vagy tobb akarmit, attol fugg hogy ki miben kocka.)
    Ez a vita arrol szol, hogy az izomgepben mennyi a tartalek. Amig van benne tartalek, nem az OS fogja feltartani a programokat. Amint nincs benne tartalek, a nagyobb etvagyu OS az alkalmazast is lassabban futtatja. A kerdes az, hogy ugyanez az eroforrasigenyes program nem menne-e jobban egy masik OS-en. Masik OS most valszeg kizarolag XP lesz. Ha majd jovore kijonnek a nagyetvagyu programok (jatekok), akkor majd lesz olyan amelyik JOVAL jobban futna XP alatt, es ha lenne hozzajuk XP-s tamogatas (dx10 pl.) akkor ki is lehetne probalni es igazolni, igy viszont kisnyul.

Total lefaradtam. Elkepeszto hogy par mondattal mennyi ellenkezest valtasz ki az emberbol a magyarazatra szorulo "igaz is meg nem is" kijelenteseiddel. Ennel jobb marketing nem is kell. Az ember belefarad az ellenkezesbe. ;-) Legyen Vista, nem erdekel, csak mar hadd pihenhessek. :-)