• BiroAndras
    #284
    "Ez jo pelda arra hogy te hogyan ervelsz. Felvetek egy problemat: a fajlrendszeren ilyen meg olyan jogosultsagok igy meg ugy allithatok be ini eseten, meg registry eseten. Te meg visszairsz hogy alljunk csak meg, a registry-ben kulcsonkent is allithato a jogosultsag."

    Te félrebeszélsz megint. Azt írod, hogy azért jobb az ini fájl, mert részletesebben be lehet állítani a jogosultságot.
    Idézem:
    "ez a jogosultsagi rendszer beallitsanak kerdese, vagy mivel 1 fajl, ezert nem lehet egyszeruen a 2000 fele programnak kulonfele jogosultsagokat beallitani hozza, ugye?"
    Ez meg mint írtam butaság, mivel a registry esetén nem fájl szinten kell beállítani a jogosultságot.

    "Eh. Ezt mar megbeszeltuk, hogy ez (kulcsonkenti jogosultsag) a registry plusz szolgaltatasa. Tul vagyunk rajta. Es en arrol beszelek hogy a fajl maga hogyan vedheto. Te meg nem."

    A fálj maga rohadt jól védhető, mert elég, ha csak a rendszer tud hozzáférni, attól még az API-n keresztül elérhetik a júzerek. És nem, nem erről bészéltél, lásd idézet.

    "Felvetek valamit X-rol te meg leirod hogy na neeee, hiszen Y meg igy meg ugy. Nem eloszor csinalod ezt, igy nehez megbeszelni barmit is."

    Érdekes, szerintem meg pont te csinálod ezt.

    "Unix-on (=szervereken) van egy nagy kupac particio (merevlemez) a legtobb gepben. "Nekem" is vannak olyan szervereim amelyekben 10 merevlemez is van. Ha az egyik fejreall, akkor csak azt az egyet kell visszallitani, mikozben ugye az osszes tobbi program (amelyek mas particiokat hasznalnak) zavartalanul mukodnek."

    Azt értsd már meg, hogy ha a az a partíció száll el, amin az OS van, akkor b@szhatod. Ha meg nem az, akkor minden meg tovább gond nélkül.
    És képzeld el, az én gépemben is 5 vinyó van, 6 partícióval. Ezek közül csak a rendszer partíció halála esetén válik működésképtelenné bármilyen program, mivel az összes többin csak adat van.

    "Es ha meghibasodik a merevlemez, akkor a kovetkezo ket scenario volt a leggyakoribb: Windows desktop eseten totalis ujrainstall (=uj image felhuzas uj vinyora) vagy backup-rol visszaallitas (a lenyeg ugyanaz: minden borult); Unix eseten meg 1 darab merevlemez csere, majd backup-rol visszallitas."

    1. Azt akarod mondani, hogy a Unix-oknál minden partíción egy önállóan életképes OS példány van? Mert különben nem látom, hogy hogyan élhetnék túl a rendszerpartíció halálát.
    2. Win esetén az image felrakása nem "backup-rol visszaallitas" ?

    "A lenyeget erted-e? Kozponti adattarolas=minden bukik, es elosztott adattarolas=csak par dolog bukik."

    Ez igaz, de ez csak egyik felel a képnek. Az egy darab központ sokkal jobban védhető, mint sok szétszórt egység.

    "tarolom az adatokat amelyek egyenkent is teljesertekuek (nincs osszefugges a fajlok kozott) akkor a komoly adatvesztes eselye alacsony."

    Az egyik esetben kis eséllyel sokat vesztessz, a másik esetben nagy eséllyel keveset. Legalábbis ez lenne, ha a win nem nyújtana extra védelmet a registry-nek.