• BiroAndras
    "Es ez teged hol erint hatranyosan hogy valaki ezt valasztja?"

Sehol. Nem én voltam az, aki az egyik megoldást feleslegesnek mondta. Én csupán reagáltam, és azt probáltam megmutatni, hogy a GUI-nak és a registry-nek is bőven van létjogosultsága. Azt is mondtam, hogy ha valaki már elég profi, akkor valóban kényelmesebb lehet közvetlenül a konfigfájlban turkálni. Én sem írok GUI-t a saját programjaim konfigurálásához, ha sok beállítás van és tudom, hogy csak én fogom használni.

"Neked hajtepes a mysql konfiguralasa, akkor te hasznalj barmi mast amit akarsz."

Hát ha az olyan könnyű lenne. Egy éles program alatt az adatbázis motor lecserélése egy olyan rémálom, ami helyett nagyon sok hajtépést bevállalok.

"A hozzaszolasokat visszaolvasva ugy latom hogy registry vs. konfig fajl a tema."

Az is. mindkettő felmerült.

"Egyebkent megjegyzem hogy pont azert keverted ide"

Én ugyan nem.

"ami a registry egyik hianyossaga: csak segedeszkozzel vagy valami API-t felhasznalva szerkesztheto."

Ez hülyeség. Legalább olyan jól szerkeszthető kézzel, mint egy konfigfájl.

"Akkor te hasznalj 3 eves mysql-t ha mindenaron azt akarod bebizonyitani hogy hanyfele modon lehet szivni a mysql-lel..."

Kénytelen voltam 3 évvel ezelőtt 3 éveset használni. Sjanos még nem lehet a jövőből szoftvert letölteni. Másrészt meg kompatibilitási okokból leragadtunk a 4.0.18-as verziónál. Az éles rendszert nem basztassuk, ha nem muszály. Különösen, ha extra hisztis az ügyfél, és évi sok milliárdos forgalma van.

"Az, hogy te valami regi mysql-lel szivsz, annak mi koze van a temahoz?"

A konfig fájlok hátrányairól van szó a GUI-val szemben. Lényegtelen, hogy mikor a verzió, az számít, hogy mennyire nehéz kezelni, és miért.

"Ez nem az ini fajlformatum hibaja, nem?"

De pontosan annak a hibája.

"kenytelen voltal kezzel belepiszkalni olyasmibe, amihez nem ertettel".

Pontosan. Ha lett volna GUI, sokkal könnyebbeneligazodok rajta. Nem én választottam a konfig fájlok matatását, hanem rákényszerültem.

"Egyebkent meg lovagolsz itt a szintaxis fogalman mikozben elfelejted hogy az adatnak is van szintaxisa ami mindket esetben (ini es registry) odafigyelest igenyel es hiba forrasa lehet."

Igen, de a registry esetén csak az adot szintaxisával kell foglalkozni, ami már könnyítés, a GUI pedig még abban is segít, ha normálisan van megírva.

"Pl. perl-ben valamit ki kellett olvasni egy konfig fajlbol. Piece of cake. Aztan valami mast a registry-bol. Eeek. Nem reszletezem."

Mi volt a gond?

"Hany olyan programnyelv van amelyikkel egyszerubb a registry-t kezelni mint egy szovegfajlt?"

Nagyjából ahány programnyelvhez van registry kezelő API. Nagy előny, hogy nem kell saját parsert írni, és ha módosítod is, akkor sokkal kisebb az esélyed, hogy elb@szol valamit.

"Ha elrontom az egeszet, borul a programom igy is ugy"

De a registry-t sokkal nehezebb elrontani (hacsak nem szándékossan csinálod).

"Szoval ha valaki az ini mellett dont, mert szamara az a legjobb formatum, akkor azzal mi is a baj?"

Semmi, amíg nem én szívok miatta. Nekem az a bajom, ha valaki a registry-t szarozza, ráadásul a saját tudatlansága miatt.

"Milyen szkriptekkel?"

Windows Scripting Host

"Egyebkent meg mi ved meg attol, hogy a registry-t rosszul kezelo programot irj meg?"

Semmi. De legalább nem kell parsert írni, ami jócskán csökkenti a hibalehetőségeket.

"Vagy hogy a registry utvesztojeben rossz helyre irj rossz adatot?"

Pici utánnajárás, és már nem is útvesztő.

"Te csak es kizarolag azt hajtogatod hogy a registry fajlformatumat nem lehet elrontani."

Nem csak ezt mondom, de ez egy elég jó érv.

"Ettol meg nem lesz jobb a hibaturese. Vagy ha igen, akkor kivancsi vagyok hogy mitol."

Attól, hogy az OS külön figyelmet fordít a védelmére. Pl. van róla biztonsági másolat, ahonnan sérülés esetén visszaállítható. A rendszervisszaállítás is használható erre. Elég sok tapasztalatom van win-es gépekkel, és eddig a registry komoly sérülése kizárólag egy sokkal súlyosabb probléma mellékhatásaként jelentkezett (pl. döglött rendszervinyó, letörölt windows könyvtár).

"Ezzel most azt allitod hogy egy unix rendszer biztonsagi szempontbol nehezebben uzemeltetheto."

A konfig fájlok biztonságát tekintve igen. Egyesével minegyiket meg kell keresni, és beállítani, míg a registry-ben egy helyen egyszerre megoldható ugyanez.

"Mi ez a "mindent ugy jobb csinalni ahogy azt az MS szokta" hozzaallas?"

Az MS sokmindent jól csinál, érdemes rá odafigyelni. De nyílván nem mindent ők csinálnak a legjobban, és a körülményektől is függ a legjobb megoldás.

"Es ez hogy jon ide? Mert unixon talan sorra pusztulnak meg a fajlok?"

Te írtad, hogy véletlenül megsérülhet a registry.

"Senki se allitotta hogy a registry strukturajabol adodoan serulekeny."

Te állítottad, hogy a központi tárolás sérülékenyebb. Vagy rosszul értettem valamit?