• remark #265
    "De ettől még a registry nem lesz rosz, mint ahogy a linuxosok állítják."
    Senki se allitotta ezt. Ne a felelmeidre reagalj, hanem arra ami le van irva.

"De sokkal lassabban, és több hajtépés árán."
    Es ez teged hol erint hatranyosan hogy valaki ezt valasztja? Az egesz egyeni preferencia kerdese. Te meg kiosztod az embert hogy miert azt valasztja amit.
    Az meg, hogy kinek mi a hajtepes, megintcsak az egyentol fugg. Neked hajtepes a mysql konfiguralasa, akkor te hasznalj barmi mast amit akarsz. Nezd meg milyen szep ez a megfogalmazas: "Én azt szeretem, ha direktben olvashatom, ami a konfig file-okban..." Tessek, itt egy ugyfel, egy igennyel. El lehet kuldeni a fenebe a "hulyesegevel" vagy meg lehet hallgatni.

"Nem registry vs .cfg hanem GUI vs .cfg a téma itt."
    A hozzaszolasokat visszaolvasva ugy latom hogy registry vs. konfig fajl a tema. A tobbit (GUI) te keverted ide. Egyebkent megjegyzem hogy pont azert keverted ide, ami a registry egyik hianyossaga: csak segedeszkozzel vagy valami API-t felhasznalva szerkesztheto.

(A mysql...) "Csak 1-2 éve tud ilyet. A GUI-t feltalálták jó 30 éve."
    Akkor te hasznalj 3 eves mysql-t ha mindenaron azt akarod bebizonyitani hogy hanyfele modon lehet szivni a mysql-lel...
    Egyebkent meg a mysql csak pelda volt, nem ez a tema. A peldat probald meg felfogni. Ja, most nezem hogy arrol is irtal:

"A szopást az okozta, hogy:
    1. Nem volt GUI (4.0.18-as verzió). Ileltve valami kis bigyó volt, de azon semmi állítási lehetőséget nem láttam."
    Az, hogy te valami regi mysql-lel szivsz, annak mi koze van a temahoz? Ez nem az ini fajlformatum hibaja, nem?

"2. Az .ini fájlban rengeteg dolog nem volt benne, így nekem kellett összevadászni a kapcsolókat. Pl. qrva soká jöttem rá, hogy az InnoDB tábláknak külön konfigja van, és ezért nem volt hajlandó 22 megánál több memóriát használni."
    En talan nem ezt irtam? Ime: "kenytelen voltal kezzel belepiszkalni olyasmibe, amihez nem ertettel".

"3. A WinMySQLAdmin saját konfigfájlt használ, ami nem teljesen kompatibilis az eredetivel, de legalább jól felülírja azt."
    Az implementacio milyensegenek semmi koze az elviekhez, azaz hogy ini-hez is lehet gui-s konfig programot irni (es van is). Ha megtanultad kezelni, akkor valszeg fogod is tudni valamire hasznalni.
    Megint a szokasos tevedesed: nem a registry-t hasonlitod a ini-hez hanem a mysql-t a ... mihez is? windows? mssql?

"4. Nagyon kényes a szintaxisra. Ha az egyenlőségjel körül akár egy szókoz is van, már nem indul el. És persze semmiféle hibajelzés nincs."
    Implementacio hibaja vagy ez epp egy feature. Valamint ahogy azt mar irtam: "kenytelen voltal kezzel belepiszkalni olyasmibe, amihez nem ertettel".
    Egyebkent meg lovagolsz itt a szintaxis fogalman mikozben elfelejted hogy az adatnak is van szintaxisa ami mindket esetben (ini es registry) odafigyelest igenyel es hiba forrasa lehet.

"5. Nagyon szarul vannak dokumentálva a kapcsolók (ez persze független a témától)."
    Igen. Nem a temahoz tartozik. Ahogy a tobbi pont sem.

"Szerintem nem nehezebb a registry-t b@sztatni."
    Szerintem meg igen. Akkor most ki nyert? :-D Vagy fogalmazzunk maskent: vannak esetek amikor meg nehezebb a registry-t piszkalni.
    Pl. perl-ben valamit ki kellett olvasni egy konfig fajlbol. Piece of cake. Aztan valami mast a registry-bol. Eeek. Nem reszletezem. Hany olyan programnyelv van amelyikkel egyszerubb a registry-t kezelni mint egy szovegfajlt?

>>> "Funkcionalis szempontbol mi valtozott?"
    - Egy helyen, rendszerezve vannak a beállítások.
    - Automatikusan kezelhetők a júzer függő beállítások.
    - Az OS védi a registry tartalmát. (...) <<<
    Mondom funkcionalisan: mint eltarolom az adatot, kiolvasom az adatot. Ha elrontom az egeszet, borul a programom igy is ugy is mert ahogy mar emlitettem, az adatnak is van szintaxisa, hiaba szeretned hogy ez mashogy legyen. Azaz mi valtozott? Mas az api. Mas a szerkesztod. Van ini fajlra is olyan api ami megkoti a kezed, es fix szintaxissal dolgozik. Vagy megirod magadnak, mert egy szoveges fajl kezelese nem lehet problema.
    Szoval mi a kulonbseg? A kotetlenseg. A konfig fajlt ugy hasznalod ahogy tetszik. Ne ragalj elhamarkodottan, tisztaban vagyok a hatranyokkal. Es az elonyokkel is. Szoval ha valaki az ini mellett dont, mert szamara az a legjobb formatum, akkor azzal mi is a baj?
    Es azt is irtam, hogy ha szukseg van a registry (altalad is sorolt) tobbletszolgaltatasaira, akkor azt kell hasznalni.

"- Szkriptekkel sokkal könnyebb állítgatni a registry-t, mint .ini-fájlt szerkeszteni."
    Milyen szkriptekkel?

>>> "Nagyobb eselyet latod pl. annak hogy valaki (vagy valaki altal irt gui-s program) egy ini fajlban allitson be valamit rosszul mint hogy a registry-ben?"
    Igen. Mint már sokszor mondtam : szintaxis. <<<
    Es az adat szintaxisa? Egyebkent meg mi ved meg attol, hogy a registry-t rosszul kezelo programot irj meg? Vagy hogy a registry utvesztojeben rossz helyre irj rossz adatot? Te csak es kizarolag azt hajtogatod hogy a registry fajlformatumat nem lehet elrontani. Az ini formatumat meg el lehet. Masrol is szo van itt azert.

"A registry is több fájlból áll egyébként."
    Ettol meg nem lesz jobb a hibaturese. Vagy ha igen, akkor kivancsi vagyok hogy mitol.

"Sok szanaszét szórt fájl sesetén ezeket sokkal nehezebb megoldani."
    Ezzel most azt allitod hogy egy unix rendszer biztonsagi szempontbol nehezebben uzemeltetheto. Nem latom be hogy miert lenne igy. Felteszem pl. az oracle-t, kiosztom a jogosultsagokat stb. mentest intezek, mindezt annak megfeleloen hogy az oracle maga mennyire szamit mission critical komponensnek. Mi valtozik ha ugyanezt osszemosom mas komponensek konfiguralasaval, a beallitasokat mas komponensek beallitasaival egyutt tarolom stb. Pl. ha megfekszik az oracle (eluszik a binarisokat es adatokat tarolo particiom) de megmaradnak a konfiguracios allomanyok mert azokat mashova tettem. Mit csinaljak a konfiguracios fajlokkal minden mas nelkul?
    Ergo: este valogatja hogy mit hogyan jo csinalni. Mi ez a "mindent ugy jobb csinalni ahogy azt az MS szokta" hozzaallas?

"NTFS fájlrendszernél meg egyébként is nagyon nem jellemző, hogy egy fájl véletlenül megpusztul."
    Es ez hogy jon ide? Mert unixon talan sorra pusztulnak meg a fajlok? Olyasmit irj, ami windows-on mashogy van, a tobbi csak toltelek.

"Próbálom erőltetni az agyamat, de nem nagyon emlékszem olyan esetre, amikor a registry megsérült, és ez okozta a win összedőlését. (...)"
    Senki se allitotta hogy a registry strukturajabol adodoan serulekeny. Ezt megint te talaltad ki.