• BiroAndras
    "1) Azt pont te irtad hogy ha megfeleloen be van allitva egy rendszer akkor az r=1 user nem tudja elrontani a rendszert (nincs jogosultsaga). GUI-val se tudja elrontani, meg GUI nelkul se."

Pontosan ezért írtam, hogy nem ez a fő szempont.

"Ugyhogy ha a hazzaertoket nezzuk csak, nem latom miert ne lehetne szeretni az egyszeru es tiszta ini fajlokat."

Sokminden miatt. Például könnyebb elrontani (egy adott szintaxist kell követni, ami ráadásul programonként különbözhet).

"Elonyok es hatranyok. Van aki ezek merlegelese utan az ini mellett dont."

Természetesen. De ettől még a registry nem lesz rosz, mint ahogy a linuxosok állítják.

"A kezdo es nem teljesen hulye juzer a linux-on is szepen meg tudja tanulni a dolgokat."

De sokkal lassabban, és több hajtépés árán.

"Van aki meg tovabb akar lepni, minden aprosagot maga akar beallitani, az meg egybol megy registry-t es ini fajlokat piszkalgatni, es itt jon a kerdes, hogy ezek szamara melyik az egyszerubb, a registry vagy az ini fajl."

Szerintem normál körülmények közt nincs nagy különbség. A registry annyival jobb, hogy nem kell figyelni a szintaxisra. De mondjuk ha sokat kell gépelni (ez azért ritka), akkor a szövegfájl kényelmesebb.

"A buta juzer nem fog se ini-ket se registry-t turkalni, ugyhogy ez nem tudom miert szempont"

Nem registry vs .cfg hanem GUI vs .cfg a téma itt.

"A kerdes csak az, hogy mekkora azon felhasznalok szama, akik ebbe a kategoriaba esnek."

Mondjuk 99%? A júzerek döntő többsége sose lesz olyan profi, hogy a GUI mögé nézzen. És nem is akarják, csak egyszerűen használni szeretnék a gépüket.

"Es aki nem ebbe a kategoriaba esik, annak ne probald meg eladni a gui-s verziodat."

Egy profinak is könnyebb a GUI-t használni, mert valamennyire véd a tévedésektől, és sok esetben sokkal gyorsabb.

"Arrol nem is beszelve, hogy azt sugallod hogy ini fajlokat nem lehet gui-val allitgatni."

Ez nyílvánvalóan nem így van.

"Igen, gui segit egy darabig, de ha mar nem, akkor tok mindegy hogy registry van a hatterben vagy ini fajl, ugyanugy el tudod rontani."

Nem egészen. A registry-ben csak az adattal kel törődnöd, a .ini-t meg formázni is kell. Pl. mint már írtam a MySQL (a régebbi verziók legalábbis) nagyon kényes erre.

"Mysql is osszedob gui-val egy alap ini fajlt"

Csak 1-2 éve tud ilyet. A GUI-t feltalálták jó 30 éve.

"Szoval mi is az ami a szivast okozta a te esetedben? Nem az, hogy a beallitasok ini-ben voltak tarolva, es nem az, hogy a konfiguraciohoz nem volt gui. Hanem az, hogy amit felkinalt a gui (ha egyaltalan megnezted) az nem volt eleg, es igy kenytelen voltal kezzel belepiszkalni olyasmibe, amihez nem ertettel."

A szopást az okozta, hogy:
    1. Nem volt GUI (4.0.18-as verzió). Ileltve valami kis bigyó volt, de azon semmi állítási lehetőséget nem láttam.
    2. Az .ini fájlban rengeteg dolog nem volt benne, így nekem kellett összevadászni a kapcsolókat. Pl. qrva soká jöttem rá, hogy az InnoDB tábláknak külön konfigja van, és ezért nem volt hajlandó 22 megánál több memóriát használni.
    3. A WinMySQLAdmin saját konfigfájlt használ, ami nem teljesen kompatibilis az eredetivel, de legalább jól felülírja azt.
    4. Nagyon kényes a szintaxisra. Ha az egyenlőségjel körül akár egy szókoz is van, már nem indul el. És persze semmiféle hibajelzés nincs.
    5. Nagyon szarul vannak dokumentálva a kapcsolók (ez persze független a témától).

"Szerinted milyne gyakoriak az ilyen esetek, mikor a gui mar nem eleg, es kezzel kell belepiszkalni a registry-be vagy a konfig fajlokba?"

Tapasztalatom szerint ritka. Pedig én buherálós típus vagyok.

"Es mi van akkor pl. mikor a turkalas elkerulhetetlen, mert pont ez a cel? Azaz mi van azzal mikor a sajat programod hasznalja fel a registry-t vagy az ini fajlokat? Ilyenkor is van amikor egyszerubb ini fajlokkal megoldani a problemat es nem a registry-vel bajlodni."

Szerintem nem nehezebb a registry-t b@sztatni.

"Funkcionalis szempontbol mi valtozott?"

- Egy helyen, rendszerezve vannak a beállítások.
    - Automatikusan kezelhetők a júzer függő beállítások.
    - Az OS védi a registry tartalmát.
    - Sokkal fejlettebb a jogosultság kezelése.
    - A fájlrendszer nem erre van kitalálva (sok kicsi fájl esetén nagyon nem optimális), a registry igen.
    - Később még fejlettebb szolgáltatások építhetők be (pl. tranzakciók), amit automatikusan minden progi használhat.
    - Ha a windows a saját beállításait egy .ini-fájlban tárolná, az kezelhetetlen méretű lenne.
    - Szkriptekkel sokkal könnyebb állítgatni a registry-t, mint .ini-fájlt szerkeszteni.

Persze ezen előnyok egy része megvalósítható lenne könyvtárakkal és fájlokkal, de ott nehezebb lenne betartatni a szabályokat.

"Nagyobb eselyet latod pl. annak hogy valaki (vagy valaki altal irt gui-s program) egy ini fajlban allitson be valamit rosszul mint hogy a registry-ben?"

Igen. Mint már sokszor mondtam : szintaxis.

"Az is kulonbseg, hogy "szoveges konfig allomanybol" tobb van, registry-bol egy. Registry halott = minden halott."

A registry is több fájlból áll egyébként. És az OS csinál róla biztonsági másolatokat, meg védi is az illetéktelen csesztetés ellen. Sok szanaszét szórt fájl sesetén ezeket sokkal nehezebb megoldani.
    NTFS fájlrendszernél meg egyébként is nagyon nem jellemző, hogy egy fájl véletlenül megpusztul.
    Próbálom erőltetni az agyamat, de nem nagyon emlékszem olyan esetre, amikor a registry megsérült, és ez okozta a win összedőlését. Pedig nagyon régóta használok win-t és nagyon sok gépet üzemeltettem már. A registry sérülése általában sokkal súlyosabb problémák tünete (rossz vinyó, súlyos vírusfertőzés, letörölt windows könyvtár, ...), és nem az ok.

"Tok mindegy, az ini fajlt birizgalo gui-t is lehet lokalizalni, meg a registry-t matato gui-t is."

Félreérted. Itten a GUI vs. konfig fájl a téma.

"Meg egy dolog amit sokat ismetelgetsz: a fejlesztesi koltsegek. Ha meg kell irni a gui-t is (azt a fajtat ami tamogatja a tajekozatlan juzert), az mennyivel noveli a fejlesztesi koltsegeket?"

Természetesen jócskán növeli a költségetet. De a bevételeket az egekbe repíti. Egy jó GUI legalább olyan fontos, mint a jó működés, és nem csak az egyszeri júzernek.
    Egyébként a GUI fejlesztési költségének döntő része nem a beállítások menüpont.

"Ezeket a fejlesztesi koltsegeket biztos hogy muszaj lenyelnie a tajekozott juzernek?"

Neki is jó a GUI.

"Ergo: a gui-val biro programnak tobbe kellene kerulnie, ha a verseny igazan eles lenne. Es akkor az IT megoldast vasarlo ceg eldonthetné hogy kifizeti-e a kezdoket tamogato gui-t es kezdoket vesz fel, vagy nem fizeti ki a gui-t es profikat vesz fel..."

Ez a kérdés eldőlt több mint 20 éve. Nem csak hogy nagyságrendekkel többe kerül a jó munkaerő, mint a GUI a használt szoftverekhez, de a profik munkáját is nagyságrendekkel gyorsítja.
    Próbáljd csak meg elképzelni a mai programok parancssoros verzióját. Elég vicces eredményeket fogsz kapni. Pl. MAX, Visual Studio, Office, stb.