Futás
  • Tinman #1613
    Sok. Esetleg beteg vagy? Úgy értem nátha, köhögés?

    A magas nyugalmi pulzus oka 2 lehet, ami a köv. három :-)

    1. Edzetlenség. Nincs rajta mit szégyellni... 6 éve én egy emelkedőn sétálva is lihegtem. A lényeg, hogy mozogj és fejlődni fogsz. Sokat! :-)
    2. Betegség.
    3. Túlsúly.

    Ha túlsúlyos vagy nem kéne futni. Szétvered az ízületeid. Előbb le kell adni kilókat úgy, hogy a BMI indexed normál tartományába ess... a teteje már elfogadható. Hány kg és hány cm vagy?

    Aki túlsúlyos, annak a legeslegjobb az úszás (mondjuk mindenkinek az, de van, hogy nem megoldható). Utána jön a kerékpározás, vagy szobabicikli. Aztán jön a torna. Aztán jön a tempós gyaloglás. És csak ez után a futás! A futás terheli az ízületeket és ha túlsúly van, az megfogja magát bosszulni.

    A Garminos edzéstervek KIVÁLÓK!!! Alapból egyetlen olyan edzésterv 30-40€ értékű, de ezt a Garmin cuccod mellé free kapod és vérprofik állították össze (sportorvosok, futók, ultrások, évtizedes múltú edzők)!

    A zónákról:

    - 1. ZÓNA - Recovery mód, regeneráló edzések zónája - 50-60%-a a maximális pulzusnak (ami esetedben 185). Igen, ez neked valószínűleg még gyaloglás, esetleg tempós séta is belefér. Semmi gond nincs ezzel!

    *92-111 BPM* (BPM = beat per minute = szívdobbanás/mp)

    - 2. ZÓNA - Zsírégető zóna - 60-70% - A profi hosszútávfutók ebben a zónában képesek ultrákat futni. Pontosabban szólva: Kizárólag ebben lehetséges! Fizikai képtelenség glikogénből ultrát futni. A glikogénraktárak a legprofibb arcoknál is max 2-2.5 óra alatt kimerülnek, átlagembernél 1-1.5 óra. Könnyen lehet, hogy nálad ez tempós, erős séta, vagy más lassú kocogás.

    *111-129 BPM*

    - 3. ZÓNA - Aerob zóna - 70-80% - Ebben a zónában is bármikor biztonságosan edzhetsz, ez egy fenntartható zóna, glikogént és zsírt is éget a szervet, igaz előbbiből többet. Az edzés során megfelelő mennyiségű oxigén jut el a sejtekhez és izomszövetekhez, így az edzés mindig hatásos, egészséges és fejlődést indukál. Ahogy sejtem, nálad ez most kocogás.

    *129-148 BPM*

    - 4. ZÓNA - Anaerob zóna - 80-90% - Ebben a zónában időnként tartózkodunk. Jellemzően egy kezdőnél ezek percekben mérhetők. Szükség van erre is, hiszen növeli az anaerob edzettséget, magyarul az oxigénhiányos állapot elviselése kitolható! Ez azért jó nekünk, mert minél tovább tudunk ebben a zónában lenni, közben annál jobb tempóval tudjuk le a többieket. Egy kicsit olyan ez, mint a nitro boost az autóban. A végtelenségig nem elég, de lehet belőle sok palacknyi és tudni kell jól elhasználni :-)
    Nálad ez lehet most az átlagos sebességű futás.

    *148-166 BPM*

    - 5. ZÓNA - Max. terhelési zóna - 90-100% - Jellemzően a robbanékonyságon javít, közben persze a szív és érrendszer rugalmasságát befolyásolja, de a sok belőle RENDKÍVÜL ártalmas! Én értem, hogy képes vagy 185-ös pulzussal fél órát futni, de annak semmi köze nincs az egészséghez, se a fogyáshoz, se semmihez. Mondjuk látod, hogy 500m a cél és van előtted 4 ember. Felkapcsolsz "turbóba" és lealázod őket.

    *166-185 BPM*

    A valódi maximális pulzusod egyébként valahol 200 körül lesz neked is, de 185 BPM fölé SOHA ne menj! Tényleg nem vicc. Lehet, egy eddig soha nem kimutatott apró szívbillentyű gond, vagy Taware-szárblokk és ott esel össze a futókörön/pályán/erdő közepén. (Majd 10-20 mp-re felmehetsz ide ha már voltál szívultrahangon, terheléses EKG-n, sportorvosnál és van igazolásod arról, hogy kiváló állapotban van a szíved! Addig NE!)