Futás
  • Tinman #1609
    Most mit mondjak... ha az igazat írom megsértődsz, pedig nem kell. Egyikünk se profi itt. Nincs abban semmi szégyellnivaló, hogy 142-es pulzussal kocogsz lassan. Ez egy NAGYON hosszú folyamat mire eljutsz oda, hogy 142-es pulzussal már futsz. De hát ez a lényege... kardio, fejlődni kell, nincs ezzel semmi baj, mind folyamatosan fejlődünk és indultunk valahonnan. Megnyugtatásul közlöm, hogy futós haver sétával eléri a 142-es pulzust sima terepen. Ha kitartó lesz jobb is. (Nem az.)

    A legolcsóbb módja, hogy a Runtastic appal futsz, abban van pulzuskontroll alapú felkészítő is. Nem kell legyinteni, érdemes 5k-val kezdeni, de szigorúan pulzus alapon és abból sokat fogsz tanulni, és megszokod. Ha van Garmin, vagy egyéb nevesebb órát azokhoz is "jár" edzésterv, azt kell csinálni.

    Rengeteg könyv van a témában, de ez az egész tök egyszerű. Első körben mérd fel a zónáid. 5 zóna van. Az edzéseden a maximális pulzus ami fölé ne menj a 185 legyen. (35 éves vagy, ha jól gondolom.) Értem, hogy tudsz gyorsabban futni, meg tudsz magasabb BPM-et is produkálni, csak nem kell, felesleges + nem is egészséges... versenyen adott esetben rövid időre mehet, ritkán lehetőleg.

    A másik ami kéne az a nyugalmi pulzusod. Készítsd oda magad mellé a pulzusmérőt/vérnyomásmérőt/vagy stoppert és mérd meg a pulzusod AZONNAL mihelyst holnap reggel kinyitod a szemed. Ez a lesz a nyugalmi pulzusod. Ezzel és a 185-ös maximális pulzussal meghatározzuk a zónáid itt seperc alatt.