Futás
  • Tinman #1596
    Írta, hogy PÁR HETE kezdett el futni. Kezdő. Nincs ezzel semmi gond, csak pontosan most van abban a szakaszban, amikor iszonyúan fontos, hogy jól alapozza meg azt amibe belekezdett. Az összes kezdőre jellemző, hogy túl gyorsan fut, túlvállalja, túlterheli magát, ez pedig hosszútávon előbb-utóbb elhozza majd azt, hogy abbahagyja, vagy megreked egy szinten.

    Aki 2-3 éve fut az nyilván nem kezdő. Az már amatőr hobbifutó, szerintem itt mi mind ilyenek vagyunk.

    A pulzus alapú edzésnél nincs az univerzumban jobb futóedzési módszer. Ajánlom figyelmedbe Hadd módszerét. -> #1424

    Az, hogy 13.5 km-t 1:01 alatt teljesítesz az azt jelenti, hogy saját kútfőből erre vagy képes. Csak vannak nálunk okosabb emberek, profik, évtizedes múltra visszatekintő sportorvosok, edzők stb. Az összes azt fogja neked mondani, hogy kb. felejts el mindent amit eddig gondoltál a futásról és kezdj el pulzus alapon futni, SZIGORÚAN betartva a pulzusalapú edzéstervekben felépített rendszert. Tolsz egy ilyet 1 évig, a te szinteden ez első körben 10km-es pulzusalapú felkészítő, de már az éved végére a félmaratoni felkészítőnél fogsz tartani egy más emberként, teljesen más eredményekkel és más célokkal.

    A pulzus alapú edzésről könyvet lehet írni, sokan meg is tették, de a lényege az, hogy minden egyes másodpercben figyelembe van véve az adott fizikai állapotod és kondíciód! Egyetlen edzés sem lesz túl sok, de túl kevés sem. Mindig az optimális edzést kapod! Amikor úgy érzed, hogy kifutnál a világból, de vége az edzésnek AZ A JÓ! És olyankor NEM szabad kifutni a világból, hanem majd a köv. edzésen tenni, amit előír neked az edzésterved.

    A jó futóedzés akkor jó, ha a végén JOBBAN érzed magad, mint amikor elkezdted! Amikor 10km futás után kimerültnek érzed magad, akkor szarul csináltad, túlterhelted magad.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.09.29. 14:12:08