• Madve
    #75
    Miért nem használnak a kormányzatok/hivatalok/cégek windows helyett linuxot?
    Azért mert használnak. Egyre többen. Most amire emlékszek: Egyre több német önkormányzat, ha jól tudom amerikai önkormányzatok egy része is tett lépéseket, ezenkívül a pentagon és az amerikai katonaság is linuxot használ éppen ott ahol a megbízhatóság fontos nekik. Suse és egy jópár más disztribúció esetében megveheted a támogatást ugyanúgy mint a winnél, mégis olcsóbban jössz ki, és ugyanúgy le vagy támogatva. Azért Susét emlegetem, mert pl. a német önkormányzatok arra váltottak/tanak.

    Képzeld el, hogy elmész vásárolni és fizetnél az eladó meg azt mondja, "mindjárt kiállítom a számlát csak előbb újrafordítom a kernelt, mert beleírtam egy-két sort a printer driverbe!".

    Na ez megint csak marhaság, mert nem akkor fogom buherálni az oprendszert, amikor az üzlet nyitva van, és ott áll a vásárló. Az viszont mindennapos eset, (amit magam is tapasztaltam pl. amikor internetszalonban dolgoztam), hogy azt kell mondanom a kedves vásárlónak, hogy márpedig várjál már egy kicsit, mert újraindítom a gépet, hogy meg tudjam oldani a problémádat, mert éppen az adott program nem indul, vagy nem úgy akar működni, vagy belassult az egész, vagy stb. Ebben az esetben persze egy állandóan használt gépről van szó "agyontámogatott" windows xp professional-al, amin folyamatosan ment képszerkesztés, nyomtatás, szövegszerkesztés, cd- dvd írás, mindenféle adatok másolása, konvertálása, stb.

    Másik vonulat, az átlag user agyvérzést kapna, ha letölt egy programot ami azt mondaná, hogy neki ez kell xyzlib.1.2.34.543.34.34-d34.34-3546.dll, amit ha fel akarna tenni, akkor a rendszer azt mondaná neki, hogy akkor viszont 6 másik program nem fog tőle működni mert összeakad a abc345.34-gr453.35.6464.6.dll-el feltehetőleg a program úgy repülne mint a sicc.

    Ezt már előttem megcáfolták azzal, hogy win alatt is összeakadnak a programok, stb. Egyébként nem tudom hogy mikor találkoztál linuxxal utoljára, vagy találkoztál-e vele egyáltalán, de sok linux disztribnél lehet telepítésnél egy ilyen funkcióval találkozni (persze ha az adott disztrib csomagkezelőjét használod telepítésnél márpedig win user azt fogja használni, mert ott csak kattintani kell): szóval ezt a programot akarod feletelepíteni? akkor ezeket is telepítened kell.. Ha akarod, akkor telepítem is őket.. OK? És innentől megszünt az összevadászás is. 3 kattintás és megy a program.
    Nem érdekel a microsoft idei felhozatala, hogy mik a fejlesztések stb, előbb, vagy utóbb úgyis összefutok velük. Nekem csak az lenne a lényeg, ha már nem is nyílt a forrása, hogy támogassa a meglévő szabványokat, és ne csak a sajátjait, persze ezt nem fogja, mivel akkor bármelyik linux szinte megfelelő alternatíva lenne, mivel minden ms termék "végeredménye" kifogástalanul kezelhető lenne bármelyik rendszeren. A másik meg pl. komolyan miért csak 98, talán millenium esetében találkoztam utoljára olyannal, hogy telepítésnél ki tudtam választani, hogy melyik szükségtelen program kell nekem, meg melyik nem? az sem volt teljes, de az legalább volt.