• remark #70
  Majd reagalok masra is, de elobb:

  "Mert bizony ha az EUn múlik, a júgók még mindig tömegmészárolnák egymást akármennyire is szidjuk a hülye amcsikat."

  Vannak konyvek arrol is hogy miert is fulladnak kudarcba altalaban az ENSZ missziok. Jo hogy a boszniai dolgot hoztad fel, mert pont ott tortent az az eset meg hogy a holland katonak szeme lattara gyilkolasztak le parezer embert a szerbek.
  Az ENSZ alapokmanya szerint az ENSZ nem tehet semmit egyetlen tagallam teruleten sem hacsak abba a tagallam bele nem egyezik. Ez van, ezt kell szeretni. Az alapokmany megvaltoztathato, de ez "erdekes" modon ez senkinek se erdeke. Mert ha be lehetne avatkozni a tagallam akarata ellenere, akkor elkepzelheto lenne az is akar, hogy holnap a Biztonsagi Tanacs elfogad egy hatarozatot (jatszuk azt, hogy orosz nyomasra) miszerint nem lehet tovabb toleralni a hollandok "drogtamogato" politikajat, es itt az ideje bekuldeni az ENSZ eroket. A bizottsag elfogadja, megbizzak az ENSZ-t hogy dobja ossze a penzt es a csapatokat. A katonak ellepnek egesz Hollandiat es minden coffee shop-ot lezarnanak, az arusokat es fogyasztokat elfognak. Vicces lenne ez, nem? Az ENSZ igy gyakorlatilag egy nagyszeru jatekszerre valna, ami arra jo hogy a nekunk nem tetszo tagallamokat barmikor szetverethetjuk mas tagallamok seregeivel. Nekunk (mondjuk oroszoknak) nem kerul semmibe az egesz. Nem orosz katonak harcolnanak holland teruleten, a koltsegeket se feltetlen az oroszoknak kellene allnia. Az akciot raadasul az ENSZ zaszlaja alatt menne, igy az oroszok nyugodtan mondhatnak hogy nekik az egeszhez semmi kozul. Nos, a pelda vicces, de amerika mindig is eloszerettel hasznalta fel az ENSZ-et hasonlo modon a sajat celjaira. Egyesult nemzetek szervezete? Loszar. Par "elit" orszag klubja, ahol az elmaradt orszagokat ugy csicskaztatjak ahogy akarjak.
  Ugyhogy az ENSZ ugy mukodik ahogy. Meg lehetne valtoztatni a mukodeset, de a jelenlegi felallas az elit orszagoknak teljesen megfelelo es kenyelmes. A mindenkori ENSZ fotitkar meg hiaba kapalodzik, ugyis az lesz, amit az elit orszagok megszavaznak. Mert az ENSZ nem letezik, az tagallamok es azok szavazata meg azok penze, meg azok katonai, azok leteznek.
  Viszont az meglehetosen furcsa felallas, hogy amerika elfogadja (kieroszakolja) az ENSZ hatarozatokat, aztan szarik rajuk. Ahova neki ugy kenyelmes, oda kuld indiai meg pakisztani ENSZ katonakat. Ahova neki meg amugy kenyelmes, oda ENSZ hatarozat ellenere is bevonul. Aztan ha mar megsem kenyelmes, akkor behivja az ENSZ katonakat, akiknek ugyebar emlekezunk hogy ki adja a parancsokat, es hagyja oket kudarcot vallani. Lasd. pl. Szomalia esete. Vagy erdemes megnezni mit muvelt amerika Haitin.
  Vegeredmeny? Ez a kep, amit te is lefestesz: hos amerikai katonak, es tehetetlen ENSZ. Clinton nyilatkozta egyszer hogy az ENSZ megtanulhatna nemet mondani azokra a feladatokra amit nem tud ellatni. Khm. Hatalmas ferdites, de Clinton meguszta. Szalagcim lett belole, es az egesz vilag ezt olvasta, hogy amerika megfeddi az ENSZ-t. Masnap hiaba jott ki az ENSZ titkar valasza, az mar csak annyira volt erdekes es fontos hogy a belso oldalak egyikere keruljon. A fotitkar kifejtette hogy olyan nincs hogy az ENSZ nemet mond, az ENSZ azt csinalja amit a tagallomok mondanak. Pl. az USA. Ugyhogy ha egyszer az USA valamire igent mond, de aztan a misszio kudarcba fullad mondjuk azert mert az amerikaiak megvonjak a tamogatast, kivonjak a csapataikat, es elviszik a felszerelest, akkor mi van? Van a Foldon barki aki egy ENSZ misszio kudarcaert a resztvevo tagallamokat okolja? Hat, alig.
  Erdemes azt is megnezni hogy hany tagallama van az ENSZ-nek, hany tagja van a Biztonsagi Tanacsnak, es hany ALLANDO tagja van a Biztonsagi Tanacsanak, es melyek ezek az allando tagok. Az osszefuggesek es kovetkezmenyek felderitese hazi feladat.

  Szoval. Hogyan is allunk? Amerika az ENSZ-szel csak egy ujabb jatekszert kapott, ami addig volt jo mig a sajat erdekeit szolgalta. Aztan most hogy kezdi megunni az egeszet, leszarja nagy ivben. Mondanad-e azt hogy ez a kovetendo pelda mindenki szamara? Menjunk vissza 100 evet, es ujra minden nemzet tuzzel vassal erovel fegyverrel ervenyesitse a maga erdekeit mindenki mast teljesen figyelmen kivul hagyva? 100 eve ez szep lassan vilaghaborukat generalt. Hova vezet ma az, hogy az USA ilyen szinten leszar mindenkit?