• Theodora
  #68
  Az, hogy itthon az adóbevallás csak windowsos gépeken érhető el egy több éves hibás döntés eredménye.
  De, hogy mondjak pozitív példát is, az okmányirodai alkalmazások java nyelven íródtak, azaz akár képessek lennének nem windowsos környezetben is futni (a kliens windows, de a szerver unix).

  Amit kivettem az írásodból, hogy mit jelent(ene) számodra az alternatíva a következő:
  - A jelenleg monopol helyzetben lévők biztosítsanak olyan opciókat, amelyekkel te maga döntheted el, hogy mit szeretnél (alkalmazás, komponens szinten) és csak azért kelljen fizetni.
  - A nem monopolhelyzetben lévők vagy versenybe nem beleszóló játékosok, még nem jelentenek alternatívát.

  Kicsit a böngészőkre visszatérve, ha a böngészők ismernék a szabványokat, akkor teljesen mindegy lenne, hogy melyiket használod. Az sg.hu olvasásához teljesen mindegy. De egy az IE-re vagy Firefox-ra optimalizált alkalmazás esetén már nem lehet felcserélni őket.

  Alternatív javaslatok, az OEM buildereknek megvan az a lehetőségük, hogy további programokat telepítsenek előre vagy a telepítőt elérhetővé tegyék az előretelepített windowsokon. Sok esetben maguk az alternatív megoldást jelentők akadályozzák meg azzal, hogy licenszszerződésben tiltják a terjesztést, mert csak az ő oldalukról lehete letölteni az adott szoftvert.
  Miért nem készít senki (én legalább is nem tudok, persze biztosan van) olyan cég, újság, non-profit szervezet olyan CD/DVD kiadásokat ahol összegyűjti és pl: 3 havonta firssíti az alternatív programokat? Vagy ezek lennének havonta megjelenő "szakújságok" CD/DVD mellékletei? Persze vannak kötelezőnek tekintett alkalmazások (pl: 7Zip, Total Commander, IrfanView, stb.). Mégsem teszi fel ezeket előre egyetlen egy számítógép eladó cég sem! Miért? Mert nincs alternatíva?, vagy mert nem akar az 1bites user támogatásával kinlódni?