• remark #53
    "Ennyit a nyitottságról."
    A te felsorolasod is kb. annyi informaciot tartalmaz mint az EU "puffogasa". Szerinted elegendo az informacio es a lehetoseg az egyuttmukodni kepes programok gyartasara, masok meg keveslik. Konkretumok hianyaban mondd meg hogy mi alapjan tudna barki eldonteni hogy most akkor jogos-e a birsag vagy barmilyen EU-s koveteles, vagy sem?

    "Beépített komponensek így vagy úgy"
    A Windows komponensek telepitesnel torteno kivalasztasanak semmi koze a Linuxnal torteno komponensvalasztashoz. A kettoben a kozos az annyi, hogy kivalasztod hogy mit telepitsen fel. Minden mas meg eltero. Foleg mikor mas forrasbol letoltheto, vagy megvasarolhato stb. verzioknal lyukadunk ki. Mert annak meg mar semmi koze a linix vagy windows "disztribuciohoz".
    Amikor hianyoljuk azt pl. hogy lehessen csupasz Windows-t kapni (vagy ki hogyan fogalmazza meg az igenyet), akkor arra nem az a valasz hogy a linuxhoz hasonloan a windowsnal is ki lehet valasztani hogy mi telepuljon fel.

    "Úgy gondolom, hogy az a Windows amiben nem lenne semmi (defrag, ie, mail, stb.) sokkal többe kerülne a külön megvásárolható külön álló programok miatt."
    Vagy epp nem. Miert elerhetetlen alom az hogy kivalasztom a 2-3 operacios rendszer kozul a nekem tetszot, kifizetem vagy megkapom az alap OS-t, aztan kivalasztom hogy milyen "segedprogramokat" kerek, kifizetem vagy megkapom oket. Az egeszet egy kellemes baratsagos feluleten, hogy az egesz csak 2 klikk legyen, az esetleges koltsegekkel meg megterhelik a szamlamat. Aztan eldontom hogy a 2-3 eltero architektura vegszamlaja es a nyujtott szolgaltatasok listaja kozul melyik a szimpatikusabb.
    Abban igazad van hogy akkor olcso egy OS, ha nincs verseny. Akkor olcso egy OS, ha minden fixen es 1 fele keppen van benne. Ha nem kompatibilis, ha nem flexibilis, ha nem kell felelosseget valallni a gyartonak, ha nem problema a minoseg esetleges hianya. Ez mind jo. Na de kinek? Amit leirtam az csak ez kizarolag az OS gyartojanak jo. Neki olcso igy a szoftver, es neki egyszeru igy megcsinalni. De attol meg nekem olyan aron adja es ugy erolteti ram a hulyesegeit ahogy akarja.
    Nyilvanvalo hogy a szabadsag eroforrasba kerul. A demokracia is csak akkor mukodik meg a szabadverseny, ha az ember veszi a faradsagot es kiall a jogaiert es megharcolja a magaet. A problema ott van, hogy szabad versenynek hivjuk, de aztan hiaba akarsz piacra lepni, semmi se biztositja az egyenloseget. Arrol nem is beszelve hogy a fogyaszto erdekei mar regen nehezen ervenyesithetove valtak.
    Ki van igy nyero pozicioban? Lehet arrol almodozni, hogy a vasarlo. Csakhogy nem igy van.

    "Másrészről melyik átlag user venne egy olyan operációs rendszert amelyről még az internetet sem éri el, hogy letöltsön egy browsert..."
    Ez is leragott csont. Te ne szabd meg hogy a user honnan es hogyan kapja meg az elso bongeszojet. Es ne hivatkozz az atlag userre. Az atlag ugyis azt csinalja amit mondanak neki, ha nem lenne az OS-ben bongeszo, azt ugyanugy hidegen hagyna mint az hogy most van. Ugy csinalunk mintha minden programot csak az OS-sel egyutt lehetne integraltan szallitani, es mashogy meg bonylult lenne. Nem azt mondom hogy ha valaki ezt valasztja, akkor ne legyen integralva a bongeszo. Azt mondom hogy semmi az eg vilagon nem indokolja hogy en ugy kapjak meg egy OS-t hogy abban benne van a bongeszo. Nem is beszelve a bongeszo OS-be integralt koltsegeirol.

    "Fejlesztési platform stabilitása/változatlansága: Egy feljesztés során fontos az állandóság."
    Miert, ennek a szempontnak megfelel a Windows? Vagy ugy erted hogy 1 verzion belul valtozatlan a platform? De meg ugy se az. Lasd DLL verzio mizeria, lasd VS 2005 "futtatokeszlet" a telepito mellett stb.

    "Másik vonulat, az átlag user agyvérzést kapna, ha letölt egy programot ami azt mondaná, hogy neki ez kell xyzlib.1.2.34.543.34.34-d34.34-3546.dll, amit ha fel akarna tenni, akkor a rendszer azt mondaná neki, hogy akkor viszont 6 másik program nem fog tőle működni mert összeakad a abc345.34-gr453.35.6464.6.dll-el feltehetőleg a program úgy repülne mint a sicc."
    Ja, a Windows igy mukodik. Nem mintha par Unix rendszerrel nem igy lenne, vagy igazabol barmivel lehet igy. Nekem nem ment az apache X verzioja a magyar office-szal. Na es? Ugy csinalunk mintha a komponensek egymastol fuggese az nem egy mindenhol letezo es mindmaig megoldatlan problema lenne. Meg ugy csinalunk mintha az MS ezt aztan tok jol csinalna...

    "Miért nem adja ki az MS a forráskódot? a dokumentációt, stb? Miért tenné?"
    Azert mert a gazdasag jovojere nezve az EU szerint rossz az ahogy az MS eljar. Ezert. Az allam joga es kotelessege fejbeverni az akadekoskodo cegeket. Es kotelessege szabalyozni a piacot.

    "USA-ban a dupla-klikk is le van védve!"
    Es ezt akarod Europaban is?

    "A HP kiadja a tinta összetételét, hogy a német xy tinta-utángyártó cég is tudjon "kompatibilis" tintát gyártani?"
    Ha most a HP pereire celzol akkor annyit javitanek hogy nem a tinta osszetetelenek titkossaga miatt van problema. Egyebkent meg a nyomtatok piacan van verseny. A nyomtatok 90%-a talan HP TINTASUGARAS?

    "Az Apple nem pont azért veszett össze ezzel-azzal, mert a zárt platformot szereti?"
    Mekkora az Apple reszesedese? Ergo mekkora problema az ha az Apple barmit is igy vagy ugy csinal? Semekkora. Ha a gepek 90%-an Windows van, akkor az MS barmilyen hulyesege problemat okozhat, megpedig nagyot. Ezert kell az MS-se foglalkozni, az Apple meg le van sza***.

    "Az autókat miért titkolják a bejelentésig?"
    Autopiacon van verseny.

    "Miért nem használnak a kormányzatok/hivatalok/cégek windows helyett linuxot? Azért meg szükségük van a "megbízhatóságra", a technikai és szakértői támogatásra. Ha majd ugyanannyi linuxos szakértő lesz, mint MCSA, MCSE minősítésű rendszermérnök, akkor változni fog a helyzet. De amíg az MS-nek van képzési programja, ahol lehet szakértőket előállítani (egy fix, egységes platformhoz), addig a linux-os oldalról 1-2 non-profit szervezett által létrehozott minősítő vizsgán kívül nemigazán van olyan termékorientált vizsga, amellyel versrenyre lehetne szállni a windows-zal szemben."
    Most szepen leirod hogy az MS hogyan es miert van monopohelyzetben. Senki se annak az erdemet akarja kissebbiteni hogy az MS ugyes volt es eljutott idaig. Azt mondja az EU is, hogy ahova jutott, az mar rossz nekunk, ilyen meg olyan okokbol, es ideje valtoztatni.