• Theodora
    #51
    Ha valaki nézegette a 2007-es termékvonalat közelebbről, az láthatja, hogy a Microsoft furcsa mód áttér az XML használatára, a WebService alapú szolgáltatás elérésre, és az egyre linuxosabb (parancssoros eszközök, user kontroll) használatra.
    Az Office-ben kezdetek óta benne van az RTF támogatás, 2003-tól XML fájlformátum, 2007-ben pedig már az OpenXML dokumentum formátum (Én már a 2003-s XML formátumhoz írtam java-s dokumentum manipulálót, és lassan elkészül a 2007-s hez is. Ennyit a nyitottságról).
    Beépített komponensek így vagy úgy: Sokan írták, hogy a linux telepítése során tudja kiválasztani mi kell (Windows esetében is; Vistánál utána), vagy te magad letöltheded (számos ingyenes és fizetős program áll rendelkezésre).
    Úgy gondolom, hogy az a Windows amiben nem lenne semmi (defrag, ie, mail, stb.) sokkal többe kerülne a külön megvásárolható külön álló programok miatt.
    Másrészről melyik átlag user venne egy olyan operációs rendszert amelyről még az internetet sem éri el, hogy letöltsön egy browsert, ha nincs rajta browser (mint a modemes idők kezdetén: töltsd le a modem drivert, basz. most akarom telepíteni, honnan töltsem le?)?
    Fejlesztési platform stabilitása/változatlansága: Egy feljesztés során fontos az állandóság. Gondoljunk bele mi lenne, ha a TCP/IP protokollt minden hónapban egy kicsit módosítanák, bővítgetnék?
    Másik vonulat, az átlag user agyvérzést kapna, ha letölt egy programot ami azt mondaná, hogy neki ez kell xyzlib.1.2.34.543.34.34-d34.34-3546.dll, amit ha fel akarna tenni, akkor a rendszer azt mondaná neki, hogy akkor viszont 6 másik program nem fog tőle működni mert összeakad a abc345.34-gr453.35.6464.6.dll-el feltehetőleg a program úgy repülne mint a sicc.
    Miért nem adja ki az MS a forráskódot? a dokumentációt, stb? Miért tenné? USA-ban a dupla-klikk is le van védve! A HP kiadja a tinta összetételét, hogy a német xy tinta-utángyártó cég is tudjon "kompatibilis" tintát gyártani? Az Apple nem pont azért veszett össze ezzel-azzal, mert a zárt platformot szereti? Az autókat miért titkolják a bejelentésig?

    Miért nem használnak a kormányzatok/hivatalok/cégek windows helyett linuxot?
    Azért meg szükségük van a "megbízhatóságra", a technikai és szakértői támogatásra. Ha majd ugyanannyi linuxos szakértő lesz, mint MCSA, MCSE minősítésű rendszermérnök, akkor változni fog a helyzet. De amíg az MS-nek van képzési programja, ahol lehet szakértőket előállítani (egy fix, egységes platformhoz), addig a linux-os oldalról 1-2 non-profit szervezett által létrehozott minősítő vizsgán kívül nemigazán van olyan termékorientált vizsga, amellyel versrenyre lehetne szállni a windows-zal szemben. Persze lehet mondani, hogy értek a red-hat-hez vagy a SuSe-hez vagy az Ubuntu-hoz, bár alapjaiban hasonlóak mégis más és más, ahogy az adatbáziskezelők esetében az SQL hasonló csak a szoftver használata teljesen más!