• remark #50
    "...addig amig minden évben pénzügyi rekordokat döntenek és bármikor kilóra megvásárolhatnak az eladásaikból egy kissebb országot, addig az lesz amire az emberek százmillióinak szüksége van. Nekik az kell, hogy telepités után működjön a rendszer. Akinek más kell, az felrak ezek helyett mást, semmi nem akadályoz meg benne."

    Ez annyira gyenge erv. Nem is erv ez, hanem onamitas. Az nem szabadsag, hogy szabadon valaszthatom az, amit a tobbiek. Az nem szabadsag hogy mindig ugyanazt kapom csak, amit a jol megvezetett, agyatlan, igenytelen, nemtorodom, felelotlen masik 1 milliard. Az emberek 90 (ha nem tobb) szazalekanak a szavazata, penze, sot a gondolatai, az egesz elete is elado barmikor barki szamara, cserebe csak azt varja el ez a tomeg hogy tegyek lehetove szamara hogy "elhesse az eletet".
    Az emberek 90%-a a matrix-ot választaná, mint ahogy Cypher tette. Az egy onamitas amit a film sugall, hogy a 90% az batran harcolna a keserves, bûzös, verejtekes, problemakkal es nehezsegekkel teli, de sajat eleteert. Dehat ez a lenyeg, hogy ezt hidd, hogy megtehetnel barmit es szabad vagy, de aztan valamiert megse teszed. Idealis. Nem lazadozol, hiszen tudod hogy azt tehetnel amit akarnal, de mivel jol vagy programozva, ezert ugyis csak azt teszed, amit elvarnak toled. Ez a valosag. Az emberek 90%-a csak azon nehezsegek elol nem fut el, ami elol nem futhat el. Inkabb valasztjuk a kenyelmes fuggest, mint azt hogy eljuk a sajat eletunket. Kapunk egy eletmodellt, rabolintunk, es leeljuk. "Zsir kiraly".

    Probaltal te mar barmikor az eletben barmit mashogy csinalni? Olyan mint szellel szemben ...tudodmit. De ez is egy eletforma, meg lehet tanulni ugy csinalni hogy ...mukodjon, csak epp a masik 1 milliardal szemben neked minden idod, energiad arra megy hogy az alternativaidert harcolj. Mindenhol. Such is life. Barmilyen szar is legyen a nap 16 orajaban arcodba tolt "alternativa", sokkal egyszerubb bolintani, es elfogadni, es beletorodni, mint elni az eleted.
    Aztan fogjak ezt a 90%-ot akinek "mindegy" meg aki inkabb "beletorodik", esetleg olyanokat akik habar bologatnak de aztan a sajat virtualis valosagukba menekulnek (nem szamitogepes ertelemben vett virtualis), es a 90%-kal egyszeruen es biztosan ram eroltetik az akaratukat. Ki tud egy demokraciaban vagy a kapitalista szabadversenyben a 90% ellen harcolni? Ez az egyenloseg illuzioja.
    Windows? Koszonom nem. Alternativa? Az nincs. Es felhozhatnek barmi mast peldanak, az elet masbol se all mint rankeroszakolt "alternativakbol".

    En mar nagyon torkig vagyok azzal hogy az USA iranyit mindent ahova csak be tudja eroszakolni magat. Elegem van az amerikai filmek altal sugallt sztereotipiakbol, a folyamatos agymoso politizalasbol, az agymoso marketingbol es reklamokbol, az agymoso bulvarcikkekbol, az megalapozatlan beszolasokbol. Es kozben meg latom hogy nem egyedul gondolkodok igy, de amig egy ceg, egy allam, egy barmilyen szervezet 100 millioszor nagyobb koltsegvetessel folytatja a "sajat igazaval" torteno agyferditest, addig mit szamit hogy hanyan csinalnanak barmit is "mashogy"? Szabadon megvalasztott operacios rendszer? Nevetseges.
    Zak McKracken and the Alien Mindbenders... Neha ugy erzem hogy ez mar az "Alien Mindbender"-ek idoszaka...

    Ha ujra elolvasom amit irtal, szamtalan eset ugrik be ahol az USA (beleertve az allami szerveket es az amerikai cegeket is) a te altalad felvazolt modon ervenyesiti dominanciajat, az ENSZ-tol kezdve... vagy inkabb a teljes 20. szazadi tortenelemben, es a gazdasagi eletben. Vilag rendore? Peldamutato allam amelyik magara vallalta azokat a nehez feladatokat amelyekre egyik masik nemzet se volt kepes? Szamarsag. Szlogenek. A mai napig nyomjak a hulyesegeiket. 95-ben gyakorlatilag kongresszusi hatarozat szuletett arrol hogy (sajat szavaimmal) a vilag le van szarva, oldja meg a problemait ahogy akarja, az USA a legfontosabb es csak az USA erdekei szamitanak. Latvanyosan felrugja az egyuttmukodeseket, diktal, befolyasol, hatalmat penzugyi vagy katonai eszkozokkel terjeszti. Mi meg orulunk neki. Orulunk ha neha odavet egy koncot.
    Tisztara mint a saskajaras. Megjelennek valahol, felelik az eroforrasokat, "dollarositjak", hazaviszik maguknak es tovabbalnak. Mondogatjuk, hogy amit az USA csinal az ugyan az mint a gyarmatositas anno, csak epp a mondogatason kivul nem foglalkoztat minket. Azt gondoljuk hogy "ugyan mar, ram nincsenek hatassal, szabad ember vagyok aki azt csinal amit akar". Ez szintiszta onamitas.
    Ja, es persze nem csak az USA csinalja ugyanezt, de most a vilagrol volt szo. Europan belul is megy a szarkeveres, de az EU se veletlenul alakult meg (pont ennek ellensulyozasara).

    En csak annyit mondok, hogy ha nem is vesszuk a faradtsagot hogy aktivan foglalkozzunk ezekkel a kerdesekkel, akkor legalabb ne bologassunk mint az a bizonyos rugos nyaku kutya az autok kalaptartojan...