Lord of War
  • Strabi
    #29
    Letartóztatták a "Halál kufárát", a leggátlástalanabb fegyverkereskedők között számon tartott Viktor But orosz üzletembert - jelentették be csütörtökön Bangkokban.

    A nemzetközi fegyvercsempész-hálózat működtetésével gyanúsított, nemzetközi elfogatóparancs alatt álló Viktor But feltehetően éppen a FARC baloldali kolumbiai gerillaszervezetnek próbált meg fegyvereket eladni, amikor egy bangkoki szállodában elfogták - közölte a thaiföldi rendőrség a sajtóval.

    Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) közlése szerint a fegyvercsempészt ők csalták tőrbe. DEA-ügynökök hosszú hónapok során férkőztek But bizalmába, és elhitették vele, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviseletében fegyvert akarnak vásárolni. New Yorkban már csütörtökön vádat is emeltek ellene azon a címen, hogy több millió dollár értékben próbált fegyvert eladni az Egyesült Államokban terrorszervezetként nyilvántartott FARC-nak.

    Az orosz sajtóértesülések és az ENSZ adatai szerint 41 éves, tádzsikisztáni születésű But légi teherfuvarozó vállalatok hálózatát működtette a Közel-Keleten, Afrikában, Kelet-Európában és az Egyesült Államokban. Az ENSZ és az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolja, hogy légi fuvarozó hálózata felhasználásával a világ számos konfliktusövezetében sértette meg az ENSZ fegyvereladási tilalmát. A gyanú szerint Afganisztánba, Angolába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Libériába, Ruandába, Sierra Leonéba és Szudánba is került a közreműködésével fegyver.

    Állítólag Butról mintázták a Nicolas Cage főszereplésével készült Fegyvernepper (Lord of War) című 2005-ös amerikai mozifilm címszereplőjét. Az ellene szóló vádakat következetesen tagadó But életéről 2007-ben könyv is született két újságíró, Stephen Braun és Douglas Farah tollából. A könyv a férfi nem éppen hízelgő ragadványnevéről - Merchant of Death (A halál kufára) - kapta a címét.

    A szerzők szerint But, a szovjet légierő egykori tisztje, azzal alapozta meg "vállalkozását", hogy a Szovjetunió összeomlása után nagy mennyiségben vásárolt fel repülőgépeket és fegyvereket.

    -------

    Valyon őt szabadon engedik?