• Epikurosz
    #75
    Sorra mindenkinek igaza van.
    Az öregekről való gondoskodás kötelessége az aktívkorúaknak, ez nem vitás. Sikeres társadalmakban (értsd: amelyek sokat harácsoltak össze esetleg más országok kárára) ez nem is probléma. A gondok, az egymásramutogatás akkor szokott jelentkezni, ha valahol kudarcot szenved egy társadalmi berendezkedés. Pedig a harc során kelle lenniük veszteseknek is.
    Harc pedig van, ez sem vitás, de létezik fejlődés is.
    Mondok egy példát: nézegettem én is a Marco Polo filmet a tegnapelőtt. Alig 800 éve úgy működött a dolog, hogy ha egy népcsoport kellően kegyetlen katonákat tudott kiszelektálni magából, akkor azok fogták magukat, és lerohanták a félvilágot, mögöttük üszköket és hullákat hagyva. Azért ma ez kicsit visszafogottabb. A nemzetközi szervezeteknek azért van visszatartó ereje. A globalizációra szükség van, mert a problémák helyileg nem kezelhetők, sem a társadalmiak, sem a gazdaságiak, sem az éghajlattal kapcsolatosak. Vannak nemzetközi egyezmények, ezeket be kell tartani.

    A civilizálódás útja azonban nem az, hogy magyar asztalon lengyel paradicsom van, vagy kínai méz stb. mert ez nem logikus. A nomád életmód nem volt jó, a nomád kereskedelem sem jó. A világ csak úgy tud fejlődni, ha minden állam, régió, település önálló rendszerként is működőképes, és a munkamegosztás, az áruk cseréje követi az ésszerűség logikáját.