• Epikurosz
    #193
    Nincs szó Nürnbergről, sem a volt kommunista vezetők deportálásáról Recskre. Csak a vezető tisztségektől kellene - még mindig - eltiltani őket: ne lehessenek osztályvezetők, főszerkesztők, tévében szerkesztők, az államapparátusban osztáylvezetőtpl felfelé, ügyészek, bírók, titkosszolgák, rendőrtisztek.
    -------------
    Aranykéznek válaszolva:

    "ásárlóerő-paritás alapú fejenkénti GDP-ben számolva 6 év alatt visszajutottunk, és amúgy sem volt vészes a visszaesés. (Egyébként meg 16 év alatt megháromszorozódott)"

    A GDP nem tükrözi a valóságot. A GNP már jobban. Szerintem azonban az egyedüli, ami mérvadó az életszínvonal, a demográfiai mutatók, és a tudományos fejlődés. Ezek mind elengedhetetlenek egy egészséges társadalom létéhez. Önmagukban sem a pénzügyi-gazdasági, sem a demográfiai, sem a műszaki-tudományos fejlődés mutatói nem adnak reális képet egy állam tényleges helyzetéről. Ez egy komplex téma.

    Önmagában a pénz sem mindenekfölötti. Az Egyesült Arab Emírségek államháztartásának a többlete, mint nemrég olvastam, 50 milliárd dollár feletti. Irtózatos összeg. Azonban, ha megnézed a demográfiai mutatókat, akkor látod, hogy a dolgozók fele külföldi. A másik: az eredmény nem saját teljesítményen alapul, hanem a természeti kincsek kiaknázásán. Emellett, a társadalom életfelfogása az iszlám miatt 200 évvel is el van maradva pld. az európai mentalitástól, tudományos potenciál nincs stb.
    Ez csak egy példa volt. Aránytalanságok vannak az USA-ban, Európában, Japánban, Kínában, Indiában, mindenütt. Ideális társadalom nincs. Vannak azonban olyan államok - nem sok! - amelyek közelítenek az általam elképzelt ideális állapothoz: Kanada, Ausztrália, Svájc, Új-Zéland, bizonyos fenntartásokkal Japán, Tajván.

    Magyarországra visszatérve lesújtók a kilátások, félő, hogy olyan országok, mint Románia, Horvátország, Bulgári, vagy akár Szlovákia végképp elhúznak mellettünk.