• ProClub
    Egyetértek, viszont sajnos azt is meg kell mondani, hogy az Open Source szoftverek jelentős része elég csúnya minőségi hiányosságokkal küszködik. Többek között azért, mert nincs szabványosítva, minek hogy kellene működnie. Valaki megír egy toolt, programot, stb, aztán valaki tovább fejlesztgeti valamerre és a végén kijön valami, de a minősége nem feltétlenül ellenőrizhető.

A Windows alap elképzelése szerintem nagyon jó, csak az (üzleti) döntések miatt a felület nem olyan, mint amilyennek kellene lennie. Azt sugallja, hogy a buta felhasználó csak használja nyugodtan a rendszert, bízzon meg abban amit ő csinál, az OS egy okos dolog. Aztán valahogy mégsem. (Próbált már valaki pl. Bluetooth-t konfigurálni Vista alatt?)

Szerintem, az a vitát, hogy Linux vagy Windows eléggé lehetetlen eldönteni, mivel egy átlagos otthoni felhasználó alá nem nagyon adhatsz gyári linuxot, max egyedi kiszerelésben. Egy Linux mellé kell support. Már csak azért is, mert sem az iskolában sem máshol nem tanítanak Linuxot és ha valami nem megy, egyből fordíthatod a kernelt. Persze nem ilyen súlyos a helyzet, de azért valahogy Windows alá egy átlag felhasználó is beszenvedi a nyomtatója driverét, ami Linux alatt komoly fejtörést is jelenthet adott esetben.

Az olyan Linuxok pedig, mint a SuSE szép lassan ugyan olyan bloatware-k lesznek, mint maga a Windows. Látott már valaki SuSE-t egy perc alatt bootolni? Mert nekem a high end gépemen nem sikerült összehozni.

Szerintem, mindennek meg van a maga helye. A Linux nagyon jó szerver OS, viszont a mostani formájában nem valószínű, hogy a nagy tömegek kedvence volt. Tavaly volt szó egységes Linuxról de azóta se nagyon lehetett semmit sem hallani a témáról. A Xandros honlapján kint van egy szép kis árlista, hogy ennyi meg annyi dollárért lehet Linuxot venni. Szóval ennyit az Open Source meg ingyen világról, nem fogják tudni megtalálni a nagyközönséget ezzel sem.

Gyakorlatilag a felhasználó azért vesz (jobb esetben) Windows-t, mert azt ismeri, tudja mit kap a pénzéért, és nincs megbízhatóbb alternatíva. A Linux egy nagy ködös valami, amiről nem lehet tudni, hogy mit is kap vele az ember. Vagy működik vagy nem. Vagy kernelt kell fordítani, vagy nem.

Én személy szerint azért nem állok át Linuxra mert nemes egyszerűséggel nincs időm foglalkozni vele, berendezni egy fejlesztőkörnyezetet, stb. És nincs is miért. Amíg Windows alatt minden működik addig jobbat is tudok kezdeni az időmmel, mint a Linuxot buheráljam. A szerveren pedig vígan futkorászik a Linux console módban, 15 másodperc alatt bootolva. És persze nem a SuSE, hanem egy Debian származék.