• JeD
    #38
    Mindkét módszernek megvan az előnye, és a hátránya. De ha megnézzük, hogy a sikeres (Windows, MAC OSX) és a jó (BeOS) DESKTOP (ez fontos) rendszerek hogy készültek, akkor nem sok bazárt látunk.

    És mégegyszer: igen, van diktatórikus fejlesztés is. De csak az egyes projekteken belül. Ez kevés.

    Ha pedig én ki akarok jönni fél évente egy új op.rendszer verzióval, akkor nem tehetem meg, hogy kitalálok egy saját infrastruktúrát, architektúrát, és ehhez igazítom a KDE, a Gnome, az Xorg, az OpenOffice, a Firefox, stb épp aktuális verzióját (Gnome is 6 hónapos ciklusokban dolgozik!), és kiadok egy integrált desktop rendszert. Senkinek sincs erre erőforrása.

    A közösség nagyobb részét pedig, aki szabad idejében fejleszt, inkább a csillogó, új, "groundbreaking" dolgok érdeklik. A nagyon is fontos egységesítés, stabilitás (igen!) a fizetett kisebbség (Novell, RedHat, Canonical, Sun, IBM) dolga, akik meg egymással versengenek.

    Egyébként persze ennek is vannak előnyei: lehet hackelni, lehet élni a választás szabadságával. Szomorú ugyan látni, ahogy valóban innovatív dolgok elhalnak (Enlightenment, pl.), de az mindenképpen megtörténik. Nekem így megfelel, de ahhoz, hogy elterjedjen, szerintem más szemlélet kell.