• JeD
    #35
    >> És ha itt rossz valami, az az egész rendszerre kihat.
    > Nem hatnak ki, ha szar a böngésző amit telepítettem, attól még a játékok remekül
    > mehetnek.

    Igen, de pont, hogy nem a programokról beszélek. Ha Windowsban van valami baj, nem azzal jössz, hogy "béna az ablakkezelő", hanem, hogy "béna a Windows". Linuxon igen. Nem egy rendszer van, hanem moduláris a felépítés.

    Ennek vannak előnyei. De hátrányai is: nem konzisztens az egész, ha baj van az egyik mélyebb komponenssel, igenis kihat az egész rendszerre, legfeljebb tudod lokalizálni. Olyan szempontból jó, hogy ha az egyik komponens rossz (irányba megy), egyszerűen lehet egy másikat keresni. Viszont a másik valószínűleg máshogy működik, máshogy kell összelőni, stb.

    Windows alatt viszont van 1 rendszer, amit 1 helyen fejlesztenek, úgy, hogy jól működjön együtt. Itt én most nem a meghibásodásokról beszélek, hanem arról, hogy Linuxban elég alapszintű dolgokat tudsz cserélgetni, de mivel nincs olyasmi, ami ezeket egy irányba viszi, végülis nem kapsz harmonikus, integrált egészet.

    Amit mondasz (freedesktop, dbus, stb.) nagyon jó, pontosan ez az az irány, ami felé haladni kell. Csak hát még mindig nagyon messze vagyunk. Ezért kellene egy kicsit "diktatórikusabb" irányba elindulni. Szerintem.

    Lásd pl. Debian / Ubuntu: előbbi totál káosz, mennek minden irányba, míg utóbbinál van egy egyértelmű cél. És ez sosem árt. Vagy: itt van a KDE 4. Phonon, közös (KDE programokon átívelő: letöltések, telepítés, stb.) progress követés, és így tovább. Részt vesznek ezek kidolgozásában a Gnome-osok? Támogatni fogják? Amíg ilyen kérdésekre "nem" a válasz, addig sajnos a Linux toldozott-foldozott rendszer lesz.