• Penge4
    "urban legyend. az apple szerint lehet olyan 5%-os részesedése usa-ban a mac-nek, másol olyan 3, világszinten 2 talán..."

Nem azt írtam, hogy sok, hanem azt, hogy elég sok. Tehát relatív fogalom, amit a többi régióban való részesedésével vetettem össze.

"Itthon meg ugye linux terjedést kozmetikázta anno a novell"

És aki hardverenként veszi meg, majd rakja össze a gépét? Általában ők használnak jobban Linuxot, ugyanis tapasztaltabb felhasználó nem vesz előre legyártott konfigot, mert tudja, hogy nem éri meg, mert leselejtezett szarokkal vegyítenek 1-2 csábító hardvert (pl régen CD író, majd DVD író, most Core Duo proci), amire a sok potenciális vásárló gerjed. Leginkább a "Megveszem a gyerekemnek, hogy tudjon játszani, aztán mégse, mert tele van a gép "gyenge láncszemekkel". és a "Időm nincs, csak irodai munkára kell egy Celeron, de megfizetni éppen meg tudom, összerakni meg már nem biztos". altípusokat célozzák meg az ilyen ajánlatokkal. Szóval miről is beszélünk?

"vagy kifizetett win helyett használt linuxból?"

Aki Linuxot használ, az általában szeret mindent a saját igényei szerint alakítani és testreszabni, azaz hardverenként állítja össze saját magának a gépét.