• kvp
    #11
    A rendszer linux alapu lesz es smalltalk-ban van az alkalmazasok jo resze. Ez a java elodje, csak meg biztonsagosabb, ugyanis nativ metodusok helyett virtualis gepen keresztul csatlakozik az operacios rendszerhez.

    A gepeket tavolrol lehet frissiteni, tehat a megfeleloen hitelesitett alkalmazasokat automatikusan megkapja. A rendszer ghost-olhato, azaz ha egy gyerek megiscsak tonkreteszi, akkor a tanari egy geprol barmikor ujratelepitheto. (kb. egy gombnyomassal)

    Amitol ok felnek, az az, hogy valaki megszerzi a kodot es hamis alairasu rosszindulatu alkalmazasokat fog kesziteni. A legtobb hacker ezzel probalkozik az xbox360 es a ps3 eseten amitota csak kijott, hogy a ne csak a tukorkent masolt de a modositott (moddolt) jatekok is fussanak rajtuk. Eddig meg egyiket sem sikerult hosszabb idore feltorni, csak az xbox360-hoz volt egy 2 napig elo lyuk. A foltozas ugyanugy tortent mint az az olpc-k esetenben is varhato lesz. A legtobb felhasznalo nem vette eszre a dolgot. Az egyetlen valos veszely a fo alairokulcs elvesztese, de erre kb. annyi esely van mint az xbox360 vagy a visa rendszer fo kulcsanak kikerulesere.

    Az cikkbeli allaspont mar csak azert is gyanus mert az intel widows-os tamtermi gepeit sokkal biztonsagosabbnak tartjak, mint a virtualis gepben futo olpc-s programokat.