• Gunnersboy
    #37
    Álomszerû bemutatkozás

    Koman gólpasszal debütált a Serie A-ban. A fiatal irányítónak nem esett jól a szövetségi kapitány nyilatkozata...

    Gólpasszal mutatkozott be az elsõ osztályú olasz labdarúgó-bajnokságban a Koman Vladimir, a Sampdoria játékosa.

    A Rohonci úton nevelkedett játékos kezdõként lépett pályára a Torino ellen, a 17. percben gólpasszal vétette észre magát, a 76. percben cserélték le - a Sampdoria 1:0-ra nyert, a 8. helyrõl várja a folytatást és UEFA-kupás pozícióért harcol. A 18. évét a napokban betöltõ korábbi Haladás-játékos Szombathelyen töltötte az ünnepeket.

    - Az utánpótlás-bajnokságban jól ment a játék, mégis meglepõdtem, amikor Walter Novellino edzõ felrendelt a felnõtt kerethez - fogalmazott a Seria A-ban szombaton bemutatkozó Koman Vladimir. - Egész héten az elsõ csapatban edzettem, a gyakorlásokon többször a kezdõben kaptam helyet. A mérkõzés elõtti napot mindig egy szállodában tölti a csapat, nekem is mennem kellett, tehát azt már tudtam, hogy a szûk keretbe befértem. Amikor azonban megláttam a nevemet a tréner tábláján a kezdõcsapatban, kivert a víz. Hátborzongató érzés volt pályára lépni is. Nem tagadom, nagyon ideges voltam, rögtön három-négy hibával kezdtem. Ám a társak folyamatosan nyugtattak, bíztak bennem, kaptam tõlük labdát. A gólpasszom után már felszabadultan futballoztam, és az értékelések szerint jól is teljesítettem. Elképesztõen jó érzés volt, amikor 20 ezer ember felállva tapsolt a cserémnél. Még mindig a történtek hatása alatt vagyok.

    - Hogyan tovább?

    - A sajtótájákoztató után hazautaztam, így még nem beszéltem a trénerrel. Tudni kell Novellinóról, hogy általában nem fog kezet a lecserélt játékosokkal, hozzám viszont odajött, ez azért jó jel. Azt remélem, hogy megragadok a szûk keretben, és kapok majd játéklehetõséget. Abban azonban biztos vagyok, hogy nem leszek mindig kezdõ. A következõ fordulóban a Rómával játszunk idegenben, nagyon szeretnék Tottiék ellen pályára lépni. Sok meccs van még hátra a bajnokságból, lesz idõm bizonyítani. A társak befogadtak, nem volt gondom a beilleszkedéssel, olaszul jól beszélek. Nagyon boldog vagyok, rózsaszínben látom most a világot. 2008-ig köt szerzõdés a Sampdoriához, szeretek itt futballozni, szeretnék valami maradandót alkotni Genovában.

    - A válogatottnál viszont nem számolnak Önnel.

    - Pedig az U17-es gárdában még alapember voltam. Olvastam Várhidi Péter szövetségi kapitány nyilatkozatát, tudom, hogy sem a felnõtt gárdánál, sem az U19-nél nem tart igényt rám. Rosszulesik, hogy így vélekedik rólam, de igyekszem majd a játékommal meggyõzni õt. Teszem tovább csendben a dolgomat, úgy, ahogyan eddig is tettem.

    Koman Vladimirral hétfõn beszélgettünk. A játékos - mint erre utalt is - akkor már ismerte Várhidi Péter szövetségi kapitány álláspontját. A szakember véleménye azonban tegnap délutánra, talán a kritikák hatására, gyökeresen megváltozott. A magyar U19-es labdarúgó-válogatott a májusi írországi Eb-selejtezõre készül, ezért április 23-án és 25-én barátságos mérkõzést játszik Szlovákiával. A korosztályos válogatott 21 fõs, bõ keretében pedig helyet kapott Koman Vladimir is.

    Az utánpótlásválogatottba egyébként egy másik szombathelyi focista, az angol Aston Villánál futballozó Stieber Zoltán is behívót kapott.