stremix#77
FEJLŐDÉS! Sokmindent csak így lehet elérni ill megérteni. Gondoljunk pl az elektronikára: ha egy távoli civilizáció csak annyit tudna rólunk, h használtunk számítógépet akkor nem tudnának rájönni, h hogyan is csináltuk mert nem azon az úton haladnának végig - ugye felfedezték a mágnesességet, a félvezetőket, az elektronikát, tök véletelenül a digitális technikát és így tovább.
Kleopátra idején a rómaiak felgyújtották az alexandriai könyvtárat ahol több százezer tekercs volt, szinte minden addigi tudós ember tudományával és ezek a fontos adatok örökre elvesztek, pedig (szerintem van rá esély) ott lehettek akár a piramisokról is dokumentumok. Egyszerűen elolvashatnánk, h mit és hogyan csináltak, de sztem csak rossz irányban indulunk el mi is.
Jártam már többször az Esztergomi-Bazilikában és egyik alkalommal (kb 5 éve) volt ott egy csapat akik régi épületek restaurálásával foglalkoztak (ceruzával rajzolták az egyik fal mintázatát papírra) és megkérdeztem egyiküket, h mégis hogyan csinálták azt a bazi nagy oszlopot amelyiknek a külsejéről hiányzott is egy darab? A fazon azt válaszolta, h ahhoz, h megtudjuk le kéne bontani az épületet az oszlop tetejéig úgyhogy csak találgatni lehet és a beszélgetésünk végén azt mondta, h mai technikával ilyet a legnagyobb építészek sem tudnak építeni, főleg úgy, h az száz éveket kibírjon.
Ilyenkor az jut eszembe, h minden kultúra csak a véletlennek köszönheti, h oda jutott ahova mert minden ember a kor feltalálóinak a kéznyomát hordozza, mert ha másfelé fejlődik a világ akkor a TÖBBSÉG kénytelen azt az utat járni. Én sem tudnék legyártani egy PC-t, hiába van itt a szemem előtt, fogalmam sincs a technológiáról és eszközeim sincsenek hozzá, h megcsináljam. Még egy tápkábelt sem tudnék csinálni, hiába is mennék rezet bányászni...