• valamit
    #65
    Emlékszel, hogy a II. világháború végén mi váltott ki megdöbbenést Japánban? Hogy megszólalt a császár. Akire istenként tekintettek. És akiért valszeg a fél népe meghalt volna, ha azt adja parancsba, hogy utolsó vérükig küzdjenek a partraszállók ellen. (de már előtte is akadtak pl. kamikaze pilóták szép számmal) Ez szinte a minap volt, 60 éve, mondhatni a mai világ egyik legfejlettebb országában. Na most cirka 5000 évvel ez előtt (tehát majdnem 100-szor olyan régen; szal nem nagyapáink korában, hanem úgy 200-300 iziglen visszamenőleg) az egyiptomi fáraókra szintén istenként tekintettek. (valszeg ha lehet mégúgyabbúl, mint 45-ben Japánban) Én a mai agyammal aligha tudom elképzelni, hogy mi mindent tettek volna meg érte, de azt még kevésbé, hogy mit nem. Viszont az egész tuti, hogy ha 1945-ben Japánban az életüket adták volna érte, akkor i.e. 3000-ben Egyiptomban egy "kis" éhezés lazán belefért mellette. És a demokratikus munkaszervezést (és a velejáró korrupciót) meg végképp egész felesleges ahhoz hasonlítani ami akkoriban ott folyhatott. Arrafele nem volt szakszervezet valszeg, sem sztrájk, és a korabeli körülmények között 5%os éves bércsökkenést (mondjuk ennyivel kisebb termést) valszeg észre se nagyon vettek, de ha mégis, különösebb jelentőséget nem tulajdonítottak neki.

    Amúgy a kérdésidre:
    -ki és miből etette a munkásokat ha mindenki piramist épitett? (Mi van, ha a fele dolgozott a másik fele meg megtermelte az egésznek a kaja adagot?)
    -ki dolgozott a földeken ha mindenki a piramist épitette? (Lásd. fent)
    -ki mikor és hány évig képezte ki a brigádokat? (Ugye nem gondolod ezt komolyan? Ha te fél évet melózol építkezésen másik 99999 társaságában, jobb szaki leszel, mintha 3 évet végzed a szakmunkásképzőt. Ráadásul az akkori technológiák valszeg még kevesebb képzést igényeltek, mint a maiak)
    -4 év alatt készült el a piramis... na ezen szarrá röhögtem magam. Egy normál emeletes házat nem tudnak sokszor felhúzni 2007-ben 3-4 év alatt, nemhogy egy piramist. És senkise jöjjön azzal hogy 100 ezer ember épitette, mert itthon sem nem azért épitik 1000 géppel meg 10 ezer emberrel mert nem lehetne, hanem mert a költségeket senkisem birná állni. Az akkori egyiptom sem birta volna állni hogy a dolgozó parasztok 3 vagy akár csak egy évig is ne dolgozzan a mezőgazdaságban. Egész egyiptom összeomlott volna és éhen halt volna a fél birodalom. (igen, mai gazdász szemmel a világon nem sok minden akad, amihez 100000 ember munkáskezét igénybe vennék egy demokráciában, mert inkább gépesítenek; de azért pl. egy Észak-Koreában már hamarabb elképzelhető ez; egy még egyszemélyibb irányításnál egy sokkal elmaradottabb társadalomban meg méginkább; személyi kultuszának méretétől függ, az meg Egyiptomban a fáraóra nézve erősen megvolt)
    -A piramisok viszonylag szük helyen vannak. Gondoljatok bele hogy egy sziget fesztiválon 1 hét alatt mekkora szemét és sz@r hegy keletkezik. (Hát tudod azért a sziget fesztiválon az ott járók kicsit se arról híresek, hogy ügyelnének a környezetük tisztaságára. Ebben a tekintetben még akár 5000 éve is űberelhették őket.)