kvp#20
Shion jol osszefoglalta az mmo-k lehetosegeit. Szerintem a wow-nak pont az a baja, hogy tul diablo-s a jatekmenet, ami alapvetoen egy point and click jatek. A wow ezt megtoldotta a japan jatekokbol atvett 'szerezd meg mind' tipusu gyujtogetessel, ami sok kisgyereknek vonzo es kiegeszitette a warcraft univerzumaval amitol sok felnott embernek vonzo. Viszont pont az veszett el a wow-ban amitol a warcraft-ok nepszeruek voltak: a strategia. Alapvetoen csak a turelemrol, az ismetlesrol es a mikromenedzsmentrol szol (spell+item kezeles). A nagyivu strategiak meg instance-okban sem szuksegesek, leginkabb a csapat koordinacio szuksegtelensege miatt. Alapvetoen minden osztaly fix szereppel bir, amit csak simetelgetni kell a sikerhez. Ez nagyon repetitivve teszi.
A wow jatek kihivasairol pedig annyit, hogy nagyon alacsony a lehetosegek szama, csak egy attack, skill use, item use valasztasban merul ki es a 2 masodperces lepes ido sem tesz jot neki. (egy fps-ben ez 2000 msec helyett max 50 msec szokott lenni, mmmo fps eseten is max 150-200) Viszont igy a rossz reakciokkal rendelkezo 'lassu' jatekosok is tudnak vele jatszani. A belinkelt video ami a top pvp-t hivatott bemutatni leginkabb egy szupermario szintu jatekra hasonlit, viszont mivel itt a celkijeloles kattogtatasra alapul, ezert meg az ugyessegi elem is hianyzik. Tehat a wow nem igenyel sem ugyesseget, sem jo reakciokat, sem komolyabb gondolkodast es nem biztosit tenyleges szabadsagot a virtualis vilagban. Viszont lehet benne fejlodni egy megadott vonalon es celig, gyujtogetni egy fix targy es skill keszletet. Pont olyan mint pl. a pokemon volt annak idejen, viszont a wow jatekosok jo reszenek ez az idealis jatek.
Aki kihivast akar az pedig keres maganak valami ertelmeset.