• Morden23
    "Minden törvény korlátozza a szabadságot, azért van. Mindig van aki nem örül a korlátozásnak. A vérprofiknak a versenypályán, a mazsoláknak a tanpályán/tömgetközlekedésen a helyük. Akkor is ha rosszul esik nekik."

Ez így van és abszolút egyetértek, de nem ellenindok arra, amit én írtam.

"Ugyanazért a bűnért itt nemhogy fizetéshez kötött a dolog, hanem egyenesen személyhez."

Pontok levonása jogsiról. Egy "visszaesőnek" pillanatok alatt elfogy a francba (ez egyeztethető lenne egy fejlett ellenőrzőrendszerrel), és utána a kihágások súlyossága/gyakorisága/mintája alapján beskálázható lenne egy "felfüggesztési időperiódus", ami alatt nem igényelhetsz újra jogsit, tehát nem léphetsz forgalomba (ha mégis, akkor szépen lehet továbbmenni, akár megvonni véglegesen a jogsit).

"Lehetne progresszív is mint az adó. Lada 20ezer, Opel Vectra 200 helyett 500ezer, AMG Merci 2 mila helyett 10 millió. Egy piros lámpáért. Ne mondd hogy ez se lenne visszatartó erő. 10 mila már a kopasz kigyúrt maffiózóknak is fáj, az nem annyi hogy ma 2 órával tovább maradnak az utcán a lányok."

Jól hangzik, csak éppen azt megemlíteném itt, hogy opelferrárival meg tuningolt kadettal és egyéb csodával többször látok idiótákat, mint high-end csodakocsikkal. Legalábbis itthon. A külföldi viszonyokban közel sem vagyok annyira tapasztalt/értesült, hogy elkezdjek okoskodni.

"Ha csórikámat visszatartja a 20ezerFt, mert ha be kell fiztetni ő akkor is kb éhenhal, akkor miért ne fizethetnél te 500ezret, hogy te is megérezd?"

Mert nem éhenhalatni kell őket (akár a csórit, akár a mágnást), hanem kiiktatni. A megelőzés fontosabb, mint az utólagos büntetés. Arról nem is beszélve, hogy a pénz befizetése még mindig nem jelenti azt, hogy legközelebb nem teszi meg - a jogsimegvonós rendszer számomra szimpibb. A "2 hónapig éhezem a bírság miatt" vs. "párszor eljátszok ilyesmit, és utána pár évig nem tudok vezetni" párharcból szerintem az utóbbi nyerne.

"Az első evidens, a másodiknál globálisan emeljünk egy piros lámpás kihágás büntetési tételét mondjuk 200MFt-re, mivel van aki Ferrari Enzoval jár?"

Erre írtam, hogy szankcionálás. A pénzbírságnál is jobban fáj a Yugósnak/Enzósnak egyaránt, ha a lehetőséget veszítik el a vezetésre.

"egy évi 100MFt-t kereső, és egy évi 1MFt-t kezelőnek is ugyanakkora mértékű fájdalamat okozzon."

Ez a baj az egésszel, hogy nagyon Girondi-s a dolog. Sem a vezetett autó, sem a bejelentett fizetés nem reprezentálja a valós státuszt - és ez nem néhány kivételes esetben van így, hanem csillió szituban.

"Kezdjük egy alapján, és finomítsunk rajta!"

Most itt akartam írni ezer marhaságot, mint az egészségügyi ellátást és még más egyebet, de rájöttem, hogy felesleges.
    Az a helyzet, hogy a meglévő módszerek alkalmasak lennének, csak éppen szarul működnek, mert szarul működtetik őket. Nem toldozni-foldozni kell, meg új akármiket kitalálni, csak a meglévőket kéne normálisan működtetni.

"Ami egyszerű nem feltétlenül jó."

Tény, ahogyan a túlzott szabályozás sem. Ráadásul a kettő közötti középút csak a gyakorlati alkalmazás után kezd letisztulni.

"Egyébként őszintén, melyik az életszagúbb szerinted: egy 7-es BMWben feszítő maffiózó 200-al a sztrádán, vagy trabival piroson átrepesztő öngyilkosjelölt?"

Régi audiban, opelferráriban meg cigánybömösben állatkodó kretén. Számomra ez :)

"A tiéd elmélet, a másik bizonyított."

Tény. Ki kell próbálni. Természetesen nem vonom kétségbe a te általad leírt módszer hatékonyságát, mert egészen tényszerűen állítom, hogy a közlekedésszervezéshez a legkevesebbet sem értek. A saját véleményem szerint viszont a konstansan kihágásokat elkövető/alkalmatlan/szuicid idióták eradikálása fontosabb és hatékonyabb, mint a csóri meg a gazdag arányos bírságolása.

"Te hoztad fel a magántulajdon védelmét. Szóval ha már szembeállítjuk őket, akkor az alkotmány szerint az élethez való jog nyer a magántulajdon védelmével szemben."

Tagadhatatlan tény. Ellenben a közúti szabálysértések sem fekete-fehérek, és az esetek sem fekete-fehérek. És ha már az élet védelménél tartunk, akkor jobb az, ha valaki megtartja a magántulajdonát (autó), de elveszik tőle a használat jogát (jogsi), mint fordítva. Legalábbis szerintem.