• shabba
    #7
    Semmi nagy durranás nincs benne, de miért is kellene annak lennie? Idehaza up to 8 Mbps-es a legnagyobb lakossági ADSL csomag, németben up to 16 Mbps. Persze hogy ebből mennyi lesz a valós sebesség az erősen a vonali jellemzőktől függ, a központok ott sincsenek sokkal közelebb mint nálunk.

    A DT 750 városban akar ADSL2+on lakossági 16Mbps-es szolgáltatást kialakítani, a többi városban ott is elsőgenerációs ADSL van up to 1, 2 vagy 6 Mbps-es csomagokkal. Itthon tavaly nyáron több mint 500 településen indított ADSL2+os üzleti 18Mbps-et a Tíkom, viszont a lakosságinál jelenleg up to 8 Mbps a maximum és mellette még up to 1 vagy 4 Mbps-es csomagok vannak, ezt több mint ezer településen teszi elérhetővé Tíkom.

    Ami viszont idehaza még nincs az a VDSL2 fejlesztés, amit németben 2005 őszén indítottak el. Az első fázisban a 10 legnagyobb városban történtek ilyen fejlesztések, a második fázisban ez további 40 nagyvárossal egészül ki. A VDSL2 fejlesztés infrastruktúra fejlesztéssel is jár. 18 ezer km optikai kábelt fektetnek le és 74 ezer új optikai cabinetet alakítanak ki az előfizetőkhöz viszonylag közel 600-700 méternyi távolságra. Így a lerövidült rézkábel távon a VDSL2 ki tud bontakozni és lehet rajta up to 25 vagy up to 50 Mbps-es csomagot is kínálni, IPTV szolgáltatással akár HD képminőséget is elérve. Ez utóbbi fejlesztés kerül 3 milliárd euróba.

    http://www.itu.int/osg/spu/ni/voice/presentations/S7-3-DTAG-Mueller.pdf