• bvalek2
    Végülis igazad van. Amennyire tudom, a mai Németországban már nincs semmi nemzeti öntudat. A mienk sem tökéletes, de a németek képesek egy háborús dokumentumfilmben harmadik személyben beszélni a saját Wermacht-juk katonáiról. A magyarok ilyenkor mindig a "mi katonáink"-at mondanak.

Pl. sokan mondják a magyarokra hogy pesszimisták, szerintem ez nem igaz. A magyaroknak egyszerűen van kollektív lelkiismeretük. Csak egy példa március 15.-e apropóján: a szabadságharc elején a magyar honvédségnek lett volna lehetősége megtámadni Bécset, de a tábornokok ezt mégsem tették meg, mert nem lett volna rá jogunk. A mi szabadságunk ürügyén nem okozhatunk szenvedést egy másik ország lakosainak. Persze az osztrákoknak, és az oroszoknak nem voltak ilyen lelkiismereti akadályaik...

Visszatérve a témára: a 300 lehet hogy jó film, de nem történelmi dokumentum, a készítői sem úgy állítják be. Még ha meg is sértődtek Iránban, taktikusabb lenne nem szólni rá semmit. Ugyanis bármit nyilatkoznak, az amerikai "propaganda" ellenük fogja fordítani, úgyhogy inkább takarékoskodjanak imkább a munícióval, és ne képregényadaptációkra pazarolják.

cateran: ez komoly tájékozatlanság. Na de komolyan, ez általános iskolai történelemórák anyaga. Azt tudtam, hogy vannak fiatal fórumozók, de ennyire...